Népcsoportokat törölhet el a klímaváltozás

Az etnikai kisebbségeket fenyegeti legjobban a klímaváltozás, egyes bennszülött népcsoportokat pedig eltörölhet a föld színéről.

A Minority Rights Group (MRG) nevű civil jogvédő szervezet a világ több közelmúltbeli nagy környezeti katasztrófáját vizsgálta. Kimutatták, hogy a kisebbségeket és a bennszülött népcsoportokat sújtja a leginkább a globális felmelegedés, és amikor bekövetkezik egy természeti katasztrófa, ezekhez az emberekhez általában utoljára jut el a segítség.

Példaként említik az észak-indiai Bihár államban 2007-ben pusztító áradást, amely aránytalanul sok áldozatot követelt az „érinthetetlenek” kasztjából, mert e legalacsonyabb sorban élők még a segélyek elosztásában is feltűnő diszkriminációt szenvedtek el. Az MRG éves jelentése felhívja a politikai döntéshozók figyelmét arra, hogy egyes esetekben egy-egy népcsoport túlélése forog kockán.

Számos bennszülött nép igen szoros kapcsolatban él természetes környezetével, és ez különösen érzékennyé teszi őket a klímaváltozással szemben. „Közösségünkben a régiek különböző természeti jelekből tudták meg, hogy mikor kell elültetni a magokat, vagy hogy mikor kezdjék el a vadászatot. A klímaváltozással ez lehetetlenné válik” – hangsúlyozta David Pulkol, az ugandai karamadzsongok képviselője.

Az említett népcsoportokat ugyancsak súlyosan érinti azon termőterületek megnövelése, amelyeken a klímaváltozás elleni küzdelem egyik megoldásának tekintett, a bioüzemanyagok előállítására felhasznált növényeket termesztik. Ez az expanzió azonban gyakran egyes közösségek erőszakos kitelepítését, valamint élelmiszerforrásaik elpusztítását jelenti. Erre elsősorban Kolumbiában, Brazíliában és Argentínában van példa – írta az MRG.

Címkék: zöld