Már nem divat a hóvirág

Hóvirág helyett más, nem védett növényeket ajánl tavaszi, nőnapi ajándékként a zöldtárca. A hóvirág ugyanis az Európai Unióban veszélyeztetett növények közé tartozik az „ipari méretű” gyűjtés miatt. Egyetlen szál virág természetvédelmi értéke 10 ezer forint, ami mellé három év börtönbüntetést is lehet szerezni.

Ezekben a napokban a nemzeti parkok megerősített természetvédelmi őrszolgálata is kiemelten figyel a védett növényekre a népszerű kirándulóhelyeken. A védetté nyilvánítást megelőzően Magyarországon évente több millió tő hóvirágot szakítottak le – javarészt a nemzeti parkok védett területeiről – és adtak el nőnap környékén. Volt olyan terület, ahol a családok vasárnapi sétája során leszedett egy-két csokrok miatt pusztult ki a növény.

Börtönbe juttathatja az embert (fotó: MTI)

A hazai hóvirág-állomány fennmaradását azonban leginkább az ipari módszerekkel folytatott gyűjtés veszélyeztette. A hagymák gereblyével, földgyaluval történő begyűjtésével évente hatalmas mennyiséget vittek el a hazai termőterületekről. Ez esetben a talaj feltúrásával, bolygatásával az élőhely egésze is sérül. A hóvirág számos élőhelyén erősen meggyérült, és tömeges termőhelyén a szedése nem gyors kipusztuláshoz, hanem a faj elkorcsosuláshoz vezet.

Mivel a gyűjtők a legszebb szálakat szakítják le, csak a kisebbek, gyengébbek érlelhetnek magot, így a populáció genetikai állománya lassan leromlik. Így például a Budai-hegység megmaradt hóvirágai feleakkorák, mint a Vértes eldugott völgyeiben élő példányok.

A növényfaj leszedése vagy tövestől való kiásása természetvédelmi bírságot von maga után. Természetvédelmi értéke szálanként 10 ezer forint, aki azonban tövestül tépi ki, az elpusztítja a növényt, ilyenkor háromszoros a büntetés. Ha a természetkárosítás tömeges, és a védett élő szervezet pénzben kifejezett értéke eléri a 100 ezer forintot000 Ft-ot, az már a bűntett elkövetését is kimeríti. Ez 10 szál virágot, vagy négy tő elpusztítását jelenti. Három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Címkék: zöld