Befalazták a bécsi Erste Bankot

A kora reggeli óráktól kezdve falazták a Greenpeace aktivistái - köztük két magyar - a Bécs centrumában található Erste Bank főbejáratát. Ezzel tüntetnek az ellen, hogy a bank szerepet vállal a szlovákiai Mohiba tervezett két új nukleáris reaktor pénzügyi finanszírozásában.

Az osztrákok túlnyomó többsége ellenzi az atomerőműveket, az osztrák Erste Bank azonban a kliensei pénzével egy biztonságosnak aligha nevezhető atomerőművet finanszíroz Bécs kapuinál – véli Jurrien Westerhof, a Greenpeace energia-szakértője. Követeljük, hogy az Erste Bank azonnal hagyjon fel a mohi atomreaktorok szponzorálásával – tette hozzá.

Fotó: Greenpeace

Az Erste Bank része annak a konzorciumnak, amely szlovák energiaprojekteknek nyújt anyagi támogatást. A támogatások nagy része a további két mohi reaktor felépítését hivatott elősegíteni. Egy évvel ezelőtt született meg a megállapodás az újabb reaktorok építéséről a szlovák kormány és a szlovák villamos művek tulajdonosa, az olasz ENEL között – közölte a Greenpeace Magyarország.

Az új 3-as és 4-es blokk az 1970-es évekbeli szovjet, VVER- 440/213 atomerőműi tervek alapján készülne el. Ennek megfelelően korántsem nevezhető biztonságosnak. Például a védelmet szolgáló másodlagos konténment, amit a jelenlegi normáknak megfelelően alkalmazni kellene, itt teljes egészében hiányzik – fogalmaz a zöldszervezet. A Greenpeace arra is figyelmeztet, hogy az atomerőmű jelenlegi fejlesztési terve 1986-os, a csernobili katasztrófa évében született dokumentum.
Egy repülőszerencsétlenség az erőművek fölött minden valószínűség szerint nukleáris katasztrófához vezetne, és mindez 150 km-re Bécstől – figyelmeztet Westerhof. A Greenpeace felmérései szerint az EU lakosságának közel kétharmada, 61 százaléka „atomellenes”. Az atomenergia nem válasz az éghajlatváltozásra – viszont elvonja a figyelmet és az anyagi erőforrásokat a tényleges és teljes megoldást kínáló enegiahatékonysági és megújuló energiás projektektől. A paksihoz hasonló típusú régi reaktorokat nem építeni, hanem fokozatosan kiiktatni kell. Mohi pedig közelebb van Budapesthez, mint Paks – fogalmaz Rohonyi Péter, a Greenpeace Magyarország energiakampányosa.

Címkék: zöld