Repülő csótányokat várnak Texasban

A rovarok nem a növényekben tesznek kárt, hanem az azokra kártékony egyéb állatokat pusztítják el. Az éjjel aktív állatot Texasban ezért jótékony rovarként tartják számon.

Az otthonokban és vendéglőkben gyűlölt csótányok e szárnyaló fajtája komoly tekintélyre tett szert Amerikában a déli szövetségi állam gazdálkodói körében. Az Ázsiából származó repülő csótány (Blattella asahinai) szinte megszólalásig hasonlít az Európában is ismert német csótányra, a különbség az, hogy előbbinek hosszabbak a szárnyai, amelyekkel repülni képes.

Dél-Texasban a repülő rovarok mérhetetlen étvágyukról híresültek el. Német társaikkal szemben azonban a szántóföldi növények kártevőit pusztítják el, a növényekhez hozzá sem nyúlnak.

A Rio Grande völgyében a csótányrajok bizonyulnak a leghatékonyabb, természetes fegyvernek az úgynevezett gyapotmag-bagolylepkével szemben, amely a gyapot-, a szója-, a kukorica és a paradicsomültetvényeket is veszélyezteti. Egyes beszámolók szerint a repülő csótányok 24 óra alatt megtisztítják a növényeket a bagolylepke petéinek 86 százalékától. Elpusztítják az amerikai sereghernyókat is, amely a gyapot mellett a káposzta és egyéb haszonnövényeket fogyasztja.

Címkék: zöld