Kiscápák az Állatkertben

Már láthatók az idén kikelt kiscápák a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A „bölcsőmedencében” jelenleg két példány látható, de várhatóan többen is lesznek, mivel több tojásban is fejlődnek kiscápák.

Több tojást is raktak a közelmúltban a Fővárosi Állat- és Növénykert barnasávos bambuszcápái. A tojások a bemutató medencéből a tengeri akvárium egyik, a közönség számára nem látható “keltetőmedencéjébe” kerültek, ahol az elmúlt hetekben összesen tíz tojásból keltek ki kiscápák.

A barnasávos bambuszcápa a kisebb termetű cápafajok közé tartozik. A kifejlett állatok 70-80 centiméter hosszúak, a legnagyobb ismert példány hossza 118 centiméter volt. A faj az Indiai- és a Csendes-óceán közötti tengerrészek lakója. A barnasávos bambuszcápák általában a tengerfenék közelében tartózkodnak, de a sekélyebb tengerrészeket, korallzátonyokat részesítik előnyben, így 90 méternél nagyobb mélységben nemigen fordulnak elő.

70-80 cm hosszú lesz majd (fotó: MTI)

A faj ugyan ma még nem számít veszélyeztetettnek, ám a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) a barnasávos bambuszcápát a veszélyeztetettséghez közeli kategóriába sorolta a fajok veszélyeztetettségének mértékét kifejező nemzetközi skálán.

Címkék: zöld