Pekingi induló a női vízilabda-válogatott

Kvalifikálta magát a pekingi olimpiára a magyar női vízilabda-válogatott. Godova Gábor csapata az olaszországi ötkarikás selejtező B csoportjának utolsó fordulójában 9-9-es döntetlent játszott Spanyolországgal, így megnyerte hatosát, s ezzel egyből az elődöntőbe került.

Hogy ne kelljen számolgatni, mit hozna egy esetleges körbeveréses, hármas holtverseny, arról az ibériaiak elleni döntetlennel gondoskodott szextettjében Godova Gábor együttese, egy meglehetősen változatos összecsapáson.

Az elején 2-2-ig felváltva vezetett a két gárda, aztán magyar szempontból 2-4, majd 5-4 lett az állás, viszont a félidőben már megint a spanyolok álltak jobban (5-6). A harmadik negyed újfent a Godova-csapaté volt, amely nemcsak egyszerűen fordított, hanem meg sem állt 9-6-ig. A meccs egészét uraló hektikusságból a befejező nyolc percre is maradt, merthogy azt meg a spanyolok nyerték 3-0-ra, így a vége 9-9 lett.

Valkay négy gólt vállalt (MTI)

Viszont ez az “iksz” bőségesen elég volt ahhoz, hogy a magyar női vízilabda-válogatott az imperiai folytatástól függetlenül kiharcolja a részvételi jogot az augusztusi ötkarikás játékokra.

A két csoportgyőztes – Magyarország és Oroszország – egyből az elődöntőbe került, hozzájuk társulnak a csoportmásodikak és -harmadikak keresztbejátszásának nyertesei. Ez a négy csapat csatlakozik az augusztusi olimpia nyolctagú női mezőnyéhez, amelynek már tagja Kína, az Egyesült Államok, Ausztrália és Hollandia.

Női olimpiai selejtező, B csoport:
Magyarország-Spanyolország 9-9 (2-2, 3-4, 4-0, 0-3)
A magyar góldobók: Valkay Á. 4, Pelle, Drávucz 2-2, Bujka B. 1

A csoport további eredményei:
Kuba-Csehország 17-10
Kanada-Kazahsztán 6-4

A B csoport végeredménye:
1. Magyarország 9 pont
2. Kanada 8
3. Spanyolország 7
4. Kazahsztán 4
5. Kuba 2
6. Csehország 0

A csoport:
Oroszország-Görögország 17-8
Puerto Rico-Brazília 5-4
Olaszország-Németország 13-9

A végeredmény:
1. Oroszország 9 pont (71-31)
2. Olaszország 9 (70-32)
3. Görögország 6
4. Németország 4
5. Puerto Rico 2
6. Brazília 0

Címkék: Csapatsport