Kilábal a szmogból Budapest?

Zöld zóna kialakítását tervezik Budapesten, és bevezetik a szállópor küszöbértékét. A Levegő Munkacsoport nagy előrelépésnek tekinti mindkét bejelentést. Demszky és Fodor is egyetért, bár a főpolgármester szerint a káros anyagok Budapest levegőjében még messze vannak az egészségügyi határértéktől.

Fodor Gábor megerősítette, hogy a környezetvédelmi és az egészségügyi
tárcánál már dolgoznak azon a jogszabály-módosításon, amellyel idén
bevezetik a szálló por küszöbértékét. Demszky Gábor mindezt üdvözölte,
de hozzátette: budapesti légszennyezettség jelenleg még messze van az
egészségre káros határértékektől, az úgynevezett tájékoztatási
határértéket viszont egyes káros anyagoknál már időnként
megközelítették.

A teherautók a felelősek

A szmogveszély megelőzésének egyik eleme a Zöld zóna, amelynek bevezetése érdekében az önkormányzat már kezdeményezte a KRESZ módosítását – ismerteti a részleteket az MTI. Kezdeményezik a gépjárművek környezetvédelmi felülvizsgálati rendszernek és a gépjárművek helyi adóztatási szabályainak módosítását is. Eszerint szigorítanák a legkedvezőbb színes matrica megszerzésének lehetőségét, illetve a korszerűbb autók után kevesebb adót kellene fizetni – ismertette demszky Gábor.

Budapest levegőszennyezettségének 34 százalékát a teherautók okozzák: ez év januárjától ezért megszigorították a nehéz tehergépjárművek belvárosi közlekedését, s év végére az egész városban korlátozzák mozgásukat. Budapesten ma naponta több mint 120 ezer 3,5 tonnánál nehezebb autó közlekedik – mondta Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes. A környezetvédelmi miniszter egyetértett abban, hogy elsősorban a teherautók felelősek a környezetkárosító anyagok kibocsátásért. Az M0-ás út továbbépítésével és a megyeri híd elkészültével ezeket a járműveket még a Zöld zónán kívüli területről is ki lehet tiltani – jegyezte meg.

Egy irányban a zöldekkel

Mind a zöld zóna kialakítása, mind a szállópor küszöbértékének megállapítása hatalmas előrelépés a fővárosi emberek egészsége érdekében – reagált a hírre a FigyelőNetnek Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. A szálló por koncentrációja alapján ugyanis a jövőben könnyebben elrendelhető majd a szmogriadó, amiért évek óta küzd a zöldszervezet.

Érthetetlen ugyanakkor Demszky Gábor véleménye, amely szerint a szennyező anyagok nem érték még el az egészségügyi határértéket. Már maga a hivatalosan megállapított határérték is olyan magas, hogy az már bőven károsítja az emberi szervezetet – mondta Lukács András. A mostani tél során egyes káros anyagok koncentrációja többször is meghaladta az egészségre káros szintet, szmogriadót pedig épp az aránytalanul magas küszöbérték miatt nem lehetett elrendelni.

Címkék: zöld