Búcsú a focifenoméntól

Harmadszor is meg kell műteni Ronaldót, aki a szerda esti, Livorno elleni bajnokin néhány percet töltött csak a pályán, majd súlyos sérülést szenvedett. Könnyen elképzelhető, hogy ezzel befejeződött a világbajnok és aranylabdás játékos karrierje. Egy rövid összeállítással tekintünk vissza Ronaldo páratlan pályafutására.

Csütörtök délután műtik meg Párizsban a rendkívülien balszerencsés 31 éves játékost, akit az 57. percben cserélt be az AC Milan trénere. A brazil támadó percekkel később egy beívelést próbált elcsípni, amikor – egy a Milannak büntetőt érő szabálytalanság szenvedő alanyaként – bal térdében elszakadt egy ínszalag. A közelben álló Livorno-kapus furcsa hangot hallott a sérülés pillanatában. „Borzasztó volt, olyan mint egy éles kattanás” – nyilatkozta a mérkőzés után Marco Amelia.

Perceken keresztül a pályán kellett ápolni a könnyeivel küszködő sztárt, akit még aznap este egy milánói kórházban tüzetes vizsgálatnak vetették alá. Az orvosok megerősítették az ínszalagszakadás hírét, és elmondták, hogy a felépülése legalább 9-12 hónapig tart.

Ronaldo pályafutása képekben (Galéria)

„Nem tudom egyelőre megmondani, hogy ezzel véget ért e Ronaldo pályafutása. Ez majd az elkövetkező hónapokban fog eldőlni. Mi csak annyit tehetünk, hogy mindenben támogatjuk” – nyilatkozta Carlo Ancelotti, a Bajnokok Ligája címvédőjének a trénere. A milánóiaknál a szezon végén lejár a Fenoménnek becézett játékos szerződése. Az EFE hírügynökség szerint a Milan a jelen helyzetben bizonyosan szerződéshosszabbítást ajánl fel Ronaldónak, akiért most, hogy pórul járt, ismét bejelentkezett a legnépszerűbb brazil klub, a Flamengo is.

Persze kérdéses, hogy maga az érintett akarja e egyáltalán folytatni. Ronaldo az elmúlt években állandóan sérülésekkel bajlódott, jobb térdét hasonló okokból már kétszer műtötték– először 6 majd 20 hónapot kellett kihagynia. Néhány napja az olasz lapok szerint már felmerült benne, hogy a nyáron befejezi a sikerekben gazdag pályafutását, amely során minden megnyerhető trófeát megszerzett.

Páratlan karrier

Rio de Janeiróban született az elmúlt évek legjobb támadója, akinek a tehetségére először 14 éves korában figyeltek fel. A világbajnok Jairzinho ajánlásával szinte azonnal betették a korosztályos válogatottba, első profi szerződését 17 évesen írta alá a Cruzerio együttesénél. Első szezonjában 13 meccsen 12 gólt lőtt, és a PSV Eindhoven együttese azonnal lecsapott a fiatal csatárra.

Hollandiában is remekül megállta a helyét. A statisztikák itt is sokat mondóak. Két szezont töltött Dzsudzsák Balázs jelenlegi csapatánál, és 46 fellépésen 42 alkalommal zörgette meg az ellenfél hálóját. Ekkor már világbajnoknak mondhatja magát, hiszen 1994-ben tagja volt a brazil válogatottnak. Igaz 17 évesen még nem kapott játéklehetőséget Carlos Alberto Parreirától.

A Fenomén

A PSV Eindhovenben nyújtott kimagasló teljesítményére már Európa-szerte felkapták a fejüket a nagy klubok, és a várakozásoknak megfelelően a hollandok nem sokáig tudták tartani. Ronaldo 1996 nyarán elfogadta a Barcelona ajánlatát, és a katalánokkal egy évvel később megnyerte a Spanyol Kupát, a Spanyol Szuperkupát és a Kupagyőztesek Európa Kupáját. A gólátlaga itt is egészen hihetetlen: 37 meccs, 34 gól. Mind a mai napig ő az utolsó játékos, aki egy szezonban 30-nál többször volt eredményes a Primera Divisiónban.

Egy év után búcsút intett a katalán klubnak és 28 millió euróért Milánóba költözött. Az Internazionaléban (69 meccs/49 gól) is folytatta az elképesztő ütemű gólgyártást. A 98-as világbajnokságon nem játszott csúcsformában, a franciák elleni döntőben pedig annak ellenére vállalta a játékot, hogy előző nap gyomorgörcsei voltak. A finálét 3-0-ra megnyerték Zidane-ék, és az sem vigasztalta, hogy néhány hónappal korábban az Interrel megnyerte az UEFA-kupát.

Az első komoly sérülés

Egy évvel később bekövetkezett az első komolyabb törés a karrierjében: a jobb térdében részleges keresztszalag-szakadást szenvedett. Hat hónappal később tért vissza a pályára, de nem volt szerencséje. Mindössze hét perc után rásérült a jobb térdére.

Két újabb műtét és 20 hónapos kényszerpihenő után, a 2002-es labdarúgó világbajnokságra tért vissza. Nem is akárhogyan: nyolc góllal segítette a brazilokat az ötödik világbajnoki címhez. A tornán az angolokat kivéve mindenki ellen betalált, a döntőben pedig kétszer is mattolta a németek kapujában Oliver Kahnt.

A következő szezonban már a Real Madrid mezében indult gólvadászatra, és 2003-ben spanyol bajnoki címet szerzett a királyi gárdával. A 39 millió euróért leigazolt támadó itt sem vallott szégyent, igaz az utolsó madridi éveiben egyre többször rekedt a partvonalon kívül különböző sérülései miatt.

Felesleges kilók

A németországi világbajnokságon rengeteg kritika érte a jó pár kilo súlyfelesleget magával cipelő Ronaldót, de nem rajta múlt, hogy a vártnál haloványabb selecao már a negyeddöntőben elbúcsúzott. Két gólt azért így is szerzett a Fenomén, aki 15. vb-találatával átvette a vezetést Gerd Müllertől az örökranglistán.

Hosszas huzavona után tavaly februárban az AC Milanhoz igazolt, de ekkor már gyakrabban volt sérült, mint egészséges. Egy év alatt mindössze 16 mérkőzésen szerepelt, igaz teljes lett a trófeagyűjteménye: a milánóiakkal megnyerte a Bajnokok Ligája kiírását. Az 2007/2008-as szezonban karácsonyig mindössze egy bajnokin lépett pályára. Januárban a Napoli kapuját kétszer is bevette, majd az Udinese ellen is a kezdőben kapott helyet. A Siena ellen már csak egy félidőt vállalt erőnléti gondok miatt, a most szerdán pedig lehet, hogy utolsó mérkőzését játszotta.

Címkék: foci