Spielberg bojkottálja az olimpiát

Az amerikai rendező visszavonult a pekingi játékok művészeti tanácsadó testületéből. Steven Spielberg azzal indokolta döntését, hogy a kínai kormány nem gyakorol elég nyomást szövetségesére, Szudánra a darfúri konfliktus megszüntetése érdekében.

Az öt éve tartó konfliktusban kétszázezer ember vesztette életét, és több mint kétmillióan voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat. A négyszeres Oscar-díjas filmes közleményében arra utal, hogy a „jelenlegi helyzetben nem az olimpiával kíván foglalkozni, hanem a darfúri humanitárius katasztrófa mielőbbi felszámolására fordítja idejét és energiáját. Természetesen a szudáni kormányé a legnagyobb felelősség, de a nemzetközi közösség, és azon belül elsősorban Kína is sokkal többet tehetne az ügy érdekében.”

A Human Rights Watch üdvözölte Spielberg döntését. Az emberjogi szervezet arra biztatja az olimpia szponzorait, a kormányokat és a Nemzetközi Olimpia Bizottságot, hogy gyakoroljanak nyomást Kínára.

Mint ismert, Peking a szudáni kormány egyik legkomolyabb szövetségese. Kína vásárolja fel Szudán olajkészletének mintegy kétharmadát, amiért cserébe fegyverekkel látja el szövetségesét, amely mellett az ENSZ Biztonsági Tanácsában is több alkalommal kiállt.

Címkék: Sportmix