Angol gazdára talált a Fradi

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács az Esplanade Real Estate Kft. ajánlatát érvényesnek és eredményesnek nyilvánította, a Kevin McCabe nevével fémjelzett cég a Ferencváros Üllői úti ingatlanjaira kiírt hatodik pályázat győztese. "Az angolok sok mindent mondtak idáig, de majd csak most fog elválni, hogy ebből mi valósulhat meg" - mondta a FigyelőNetnek Csank János, a futballisták edzője, aki szerint az élvonalba jutásért keményen meg kell küzdeni a Kecskeméttel.

Hosszú, olykor a közröhej határát suroló huzavona végére tett szerda délelőtt pontot a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, midőn győztest hirdetett a mára teljesen legatyásodott Ferencvárosi Torna Club hat plusz két hektáros Üllői úti ingatlanjaira kiírt – immáron hatodik – pályázat ügyében. A befutó – ahogy az várható volt – a Kevin McCabe nevével fémjelzett Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. lett.

Érvényes és eredményes az angol ajánlat

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács szerda délelőtt értékelte a hatodik alkalommal kiírt, meghívásos pályázat során benyújtott anyagokat. Ezek közül kettő, a Neuchatel Financial Limited és az ECHO-Building Ingatlanhasznosító Kft. ajánlata a tender követlményeinek sem formai, sem pedig tartalmi szempontból nem felelt meg, ellenben az Esplanade Real Estate ajánlata megfelelőnek bizonyult, érvényes és eredményes is volt.

Az angol másodosztályú Sheffield Unitedet is tulajdonló Kevin McCabe nevével fémjelzett cég ajánlatában vállalta, hogy a meglévő stadiont két éven belül, legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa értékben, a FIFA, illetve az UEFA előírásainak is megfelelően felújítja, továbbá az FTC Zrt. részvénycsomagját 800 millió értékben megvásárolja, engedményezve a vételárat az FTC Labdarúgó Zrt. köztartozásai és más állami szereplőkkel, hitelintézetekkel szemben fennálló tartozásainak jogosultjaira.

Az angolok a fentiek mellett 1,5 milliárd plusz áfa értékben megváltják az FTC létesítményhasználati jogát, illetve a Ferencváros számára 25 éves határozott időtartamra biztosítják az Üllői úti pálya használatát, amely használati jog ellenértéke a zöld-fehér klub szakosztályai által a stadionban rendezett sportesemények nettó jegy-árbevételének 25 százaléka.

Hatodik nekifutásra sikerült (MTI)

Az Esplanade Real Estate Kft. vételár-ajánlata a megadott területre bruttó 3 milliárd 35 millió 304 ezer forint, ami 283,984 millióval, azaz 10,3 százalékkal magasabb, mint a korábban tett, eredménytelennek minősített ajánlata. Ezek után a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács az Esplanade Kft. pályazát érvényesnek, egyben eredményesnek is nyilvánította.

Megmenekült a Fradi

A Tanács határozatát követően az FTC feladata lefolytatni az Esplanade Kft.-vel a tárgyalásokat a stadion felújítását, a részvénycsomag, valamint a létesítményhasználati jog adás-vételét illetően. Közben az MNV Zrt. haladéktalanul megkezdi McCabékkel az ingatlan adás-vételi szerződésének előkészítését. A szerződés aláírására az FTC és Esplanade között megkötendő három szerződés aláírását követően kerül majd sor. A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács ülésén tanácskozási joggal részt vettek az FTC képviselői, és kifejezték teljes egyetértésüket a Tanács döntésével. A Fradi ezzel a döntéssel megmenekült a csődtől, a teljes ellehetetlenüléstől.

Múltidéző

A Ferencvárosi Torna Club hat plusz két hektáros ingatlanjaira először 2005 novemberben írtak ki nyílt pályázatot, ez azonban eredménytelennek bizonyult, mert a jelentkező TDZ Kft. nem tudta teljesíteni a kiírásban szereplő feltételeket.

A következő pályázatra egyetlen cég, a spanyol Torre Rioja Madrid SA jelentkezett, amelyet a pályázati eljárásban a HI Grupo Kft. képviselt. A KVI 2006. augusztus 7-i döntése szerint érvényes, de eredménytelen volt a második pályázat.

A harmadik kiírásra senki nem adott be ajánlatot.

A negyedik nekifutásra ketten – Kevin McCabe-ék is – beadták pályázati anyagot, ugyanakkor a Kincstári Vagyoni Igazgatóság mind a kettőt visszadobta. Az ötödszörre érvényes, de eredménytelen volt az FTC Üllői úti ingatlanára kiírt pályázat.

Az angol Esplanade korábban kétszer is pályázott az Üllői úti ingatlan-együttesének értékesítésére, ám minden alkalommal eredménytelenül próbálkozott. Az ingatlanforgalmazó céget birtokló Kevin McCabe, az angol másodosztályő Sheffield United labdarúgócsapatának tulajdonosa korábban úgy nyilatkozott, hogy eredményes pályázat esetén akár 30 millió eurót is hajlandó lenne befektetni a ferencvárosi futballklubba.

Öröm az Üllői úton

„Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült rendezni a klub sorsát, mázsás kövek
gördültek le a szívemről – mondta az MTI-nek Rieb György, a Ferencváros elnöke. –
Szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki hozzájárult a pályázat sikeréhez.
Rengeteget segített nekünk szimpatizánsaink kiállása, a Ferencváros Szurkolók
Szövetsége komoly érdemeket szerzett abban, hogy ez a nap is elérkezett. A
szerződést csak márciusban írjuk alá, de az érdemi munka már ezen a héten
elkezdődik, a futballcsapatot négy új játékossal erősítjük meg és elkezdődik az
új stadion építésének az előkészítése is.”

A futballcsapat trénere a lapunknak elmondta, hogy örömmel vette tudomásul, hogy végre sikerült vevőt találni a klubra. „A legfontosabb az, hogy biztos anyagi háttér mellett dolgozhassunk. A klubnak voltak jelentős tartozásai a múltból, a jelenlegi keretnek, illetve a szakmai stábnak csak elenyésző összegekkel tartoztak” – nyilatkozta az FN-nek Csank János.

Csank János is felnevethet végre (MTI)

A tréner egyelőre nem tud semmi biztosat, hogy kik érkeznek az elkövetkező hetekben a keret megerősítésére. „Az angolok is sok mindent mondtak idáig, de majd csak most fog elválni, hogy ebből mi valósulhat meg. Az angolok sikeres pályázata nélkül is az volt a célunk, hogy kiharcoljuk az élvonalbeli szereplést, és ez természetesen nem változik. A Fradinak mindig minden kiírásban az első helyen kell végeznie. A Kecskemét nehéz ellenfélnek tűnik, de úgy érzem, nekünk jobbak az esélyeink.”

McCabe tervei

Kevin McCabe, a Scarborough Property Holdings ingatlan-befektető cégcsoport vezetője az origo internetes hírportálnak még a döntés előtt többek között arról beszélt, hogy reményei szerint 2011-re elkészül az új 25 ezres stadion.

„Ami a legfontosabb, hogy amint minden tervezett átalakítás megvalósul, szívesen vennénk, ha magyar tulajdonosai is lennének a klubnak, akár a szurkolók is részvényesként, ahogy az több nagy angliai klubnál is működik. Őszintén hiszem, hogy egy futballklub tulajdonosi szerkezetében meg kell jelenjen a helyi közösség is, hosszú távon olyan tulajdonos vagy tulajdonosok kellenek a klubnak – és nemcsak a Ferencvárosnak, minden klubra érvényes ez -, akik teljesen értik a helyi kultúrát, magukénak érzik a klubot” – mondta az üzletember.

McCabe hozzátette, a Sheffield Uniteddel nehéz kijutni a nemzetközi porondra, a Ferencvárossal ez könnyebb lehet. Kérdésre válaszolva megjegyezte, tervezik egy, a sheffieldihez hasonló futball-akadémia életre hívását. “Egy profin működő futballklubnál talán a legfontosabb az utánpótlás-nevelés kérdése, a Ferencvárosnál is ezt szeretnénk megvalósítani”.

Kerületi reakció

A ferencvárosi önkormányzat képviselőtestülete elfogadta az Üllői úti
telekre vonatkozó szabályozási terv módosítását, amely lehetővé teszi a nyertes
pályázatban szereplő beruházások megvalósítását, köztük az új stadion
felépítését – tájékoztatta a távirati irodát Gegesy Ferenc, a kerület polgármestere.

„Megnyugtató, hogy rendeződik a sportegyesület sorsa, sokévi
huzavonát követően a kerület patinás klubja végre stabil anyagi helyzetbe kerül,
és a hazai sportélet egy modern, nemzetközi színvonalú központtal gazdagodik” –
olvasható a IX. kerületi vezető által aláírt önkormányzati közleményben.

Címkék: foci