Bekeményítenek a futballbírók

Heves reklamálás, durva belemenés, a kéz vagy könyök használata azonnal sárga, adott esetben piros lapot érhet. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kérésére a nemzetközi kupameccseken a játékvezetők szigorúbban fújnak. A videobíró bevezetésére ugyanakkor feltehetően még várni kell.

A múlt héten rendezték meg Cipruson a kontinens 51 legjobb bírójának szakmai
találkozóját. A tanácskozás végén az UEFA direktívát adott ki, melyben arra kérte a játékvezetőket, hogy azonnal piros lappal büntessék azokat, akik veszélyeztetik az ellenfél játékosainak egészségét.

Az Európai Labdarúgó-szövetség emellett a tömegjelenetek megakadályozása érdekében megköveteli a sípmesterektől, hogy gyorsan és határozottan cselekedjenek – értsd: mutassák fel a sárga lapot –, elsősorban az olyan esetekben, amikor valaki messziről rohan reklamálni. „A játékosoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy ha bekapcsolódnak egy dulakodásba, akkor azonnal sárgát kapnak” – nyilatkozta Hugh Dallas exjátékvezető.

Februártól amúgy a két partjelzőnek a félidő, illetve a mérkőzés lefújásakor
az öltözői folyosóhoz közel kell helyezkedniük, hogy megakadályozzák a
levonuló csapatok közötti dulakodásokat.

Sok a kézimunka

„A bírók felelőssége, hogy a játékosok biztonságban érezzék magukat a pályán” – tette hozzá az UEFA-nak dolgozó egykori bíró. Dallas szerint egyre gyakoribb jelenség, hogy a játékosok meg nem engedett módón használják a kezüket, könyöküket.

Tömegjelenet a tavalyi BL-nyolcaddöntőben (Marca)

Videobíró elhalasztva

A megbeszélésén a résztvevők a videobíró bevezetését követelték, de erre feltehetően egy ideig még várni kell, mivel az UEFA elnöke, Michel Platini élesen ellenzi az újítást. A partvonal mellől viszont eltávolítják az UEFA-meccseken a televíziós társaságok monitorjait. „Az sem normális, hogy egy vitatott eset után az egész szakmai stáb az oldalvonal közelében nézi vissza a lassítást, utána pedig egy emberként szidja a játékvezetőt” – mondta Andy Roxburgh, az UEFA technikai igazgatója, a limasszoli szakmai találkozó vezetője.

Vannak biztató jelek

Az UEFA elégedetten konstatálta, hogy a bírók, megfogadva a
korábban megfogalmazott irányelveket, szigorúan fellépnek a tizenhatoson
belüli lökések, visszahúzások és feltartások ellen. A Bajnokok Ligája csoportkörében
az ilyen szabálytalanságok miatt nem kevesebb mint öt tizenegyest fújtak be a bírók.

Címkék: foci