Fodor: elég volt!

Magyarország megelégelte a Rába szennyezését: a környezetvédelmi miniszter a habzásért felelős osztrák bőrgyárak termelés-visszafogását, átmeneti leállítását kezdeményezte.

„Elfogyott a türelmünk, Ausztriának végre megnyugtató megoldást kell biztosítania” – jelentette ki Fodor Gábor, miután nyilvánosságra hozta a legfrissebb vízminőségi mérések eredményét. Eszerint a habzásért felelőssé tehető naftalin-diszulforsav a 2003-as 45 mikrogramm/literes értékhez képest 2008-ra csaknem háromszorosára, 125-re emelkedett.

Vízügyi szakemberek mintát vesznek a folyóból (fotó: MTI)

Ez minden valószínűség szerint a wollsdorf-i bőrgyár magas szennyezőanyag-kibocsátásának eredménye, hiszen ez az üzem az elmúlt időszakban sorozatosan túllépte a határértékeket. A jennersdorfi és a feldbachi bőrgyárak már átálltak más cserzőanyagra, és nátrium-diszulforsav kibocsátásukat már tavaly a felére csökkentették – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM).

Kezdeményezem osztrák kollégámnál, érje el, hogy a wollsdorf-i bőrgyár is hasonlóképpen tegyen, és szorgalmazom azt is, hogy az osztrák zöldtárca gyorsíttassa meg a bőrgyári szűrőberendezések beépítését – jelentette ki Fodor Gábor. A tárcavezető a Rába mentén lévő bőrgyárak termeléscsökkentését, szükség esetén átmeneti üzemszünetét kezdeményezte osztrák kollégájánál mindaddig, amíg a teljeskörű szűrést meg nem valósítják.

Címkék: zöld