Vina del Mar: bálványok alkonya

Potyogtak a jelen és a közelmúlt nagyságai a Vina del Mar-i férfi tenisztornán. Az első körben búcsúzott a hatodik kiemelt spanyol Oscar Hernandez éppúgy, mint a tornát korábban megnyerő argentin Guillermo Coria és Gaston Gaudio.

A chilei viadalt 2001-ben megnyerő argentin Coria a 2006-os US Open óta először szerepelt, s a vállsérülése miatti hosszú kihagyás rányomta bélyegét játékára: 6:4, 4:6, 6:3-ra kikapott az uruguayi Pablo Cuevastól.

A pályafutása során kilenc tornagyőzelmet elkönyvelő, még mindig csak 26 esztendős Coría elsősorban gyenge szervái és önbizalomhiánya miatt maradt alul, ettől függetlenül megőrizte 105. helyét a világranglistán (az ATP-lista készítői tekintettel voltak a sérülésére).
A vereség ellenére Coría elégedetten értékelt:
„Eszembe se jutott a visszavonulás. Bár a játékkedvem megcsappant, mára úgy érzem, kezd visszajönni a ritmusom, a fizikai kondicíóm is egyre jobb, s meg vagyok róla győződve, hogy a következő tornán jobban játszom majd.”

Gaston Gaudio már a visszavonuláson gondolkodik (Getty)

A Coriát a 2004-es Roland Garros döntőjében felülmúló, Vina del Marban viszont szabadkártyával induló Gaston Gaudio – a chilei torna 2005-ös elsője – még honfitársánál is rosszabbul szerepelt 6:3, 6:0-ra kapott ki a spanyol Santiago Venturától. Az argentin a tavalyi Roland Garroson nyert utoljára mérkőzést, így Coriától eltérően felvetődött benne, hogy befejezi.

“Korábban ötödik voltam, most 183. vagyok a világranglistán. Nem érzem jól magam a pályán, és fogalmam sincs, hogy miért. Februárban még elindulok otthon, a Buenos Aires-i versenyen, aztán eldöntöm, hogy befejezem-e.”

Nicolas Massu két szettben maradt alul (AP)

A két párizsi hős mellett a Athén olimpiai bajnoka, Nicolas Massu is idő előtt kiesett, az argentin Juan Pablo Brzezickitől 7.6, 6:1-es vereséget szenvedő chilei számára külön fájó, hogy Vina del Mar a szülőhelyisége is egyben.

ATP-torna, Vina del Mar
462 000 dollár, salak

1. forduló (a 16 közé jutásért):
Monaco (argentin, 3.)-Lapentti (ecuadori) 2:6, 6:3, 6:4
Brzezicki (argentin)-Hernandez (spanyol, 6.) 7:6, 6:1
Acasuso (argentin, 7.)-Luczak (ausztrál) 6:2, 6:4
Roitman (argentin)-Massu (chilei, 8.) 6:7, 7:6, 6:3
Cuevas (uruguayi)-Coria (argentin) 6:4, 4:6, 6:3
Ventura (spanyol-Gaudio (argentin) 6:3, 6:0
Hartfield (argentin)-Zabaleta argentin) 6:3, 7:5

Címkék: tenisz