Djokovics simán verte a világelsőt

A harmadik helyen rangsorolt szerb Novak Djokovics simán verte a világelső, egyhuzamban a 15. Grand Slam-elődöntőjét játszó svájci Roger Federert, és ezzel bejutott az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyes fináléjába.

Tegnap a spanyol Rafael Nadal mondott “csütörtököt”, simán kikapott a meglepetésembertől, a francia Jo-Wilfried Tsongától, pénteken pedig a világelső Roger Federert tréfálta meg a szeb Novak Djokovics, aki felettébb simán, ugyanakkor teljesen megérdemelten verte az Australian Open háromszoros bajnokát.

Az első szettben 3:3-ig fej-fej mellett haladt a két játékos, majd az esélyesebb Federer Djokovics adogatásánál már 30-0-ra vezetett. Az ellenfele innen még még felkapaszkodott, a svájci klasszis ennek ellenére brékelőnybe került. Ráadásul ezután a szervajátékát is hozta.

Már-már zsebében volt a játszma, Djokovics azonban 3:5-ös állásnál nem esett kétségbe, miután megnyerte a saját adogatását, fogadóként kiegyenlített, és 6:5-ös vezetésénél egy újabb brékkel a szettet is behúzta. Federer feszülten teniszezett, és ami igazán meglepő, olybá tűnt, hogy az önbizalom terén sincs minden nála teljesen rendben.

Novak Djokovics remekül játszott (Getty)

Ez a második játszmában, 1:1-et követően domborodott ki igazán. A szerb játékos ebben a szakaszban egyébként is jobban adogatott és fogadott az ellenfelénél, ráadásul a fontos pontokat is ő nyerte meg, ekképp két brékkel alaposan elhúzott. 24 perc után 5:1-re vezetett. A világelső azonban híresen nagy küzdő – és ezt most újra bebizonyította -, s mivel a játéka is pontosabbá vált, így történhetett meg, hogy Djokovics hiába hárított két bréklabdát is, 5:2-re, majd 5:3-ra módosult az állás.

Igen ám, de Djokovics a következő adogatójátékában már nem hibázott, ezzel kettős szettelőnybe került. A harmadik “menet” során Federer biztosan hozta a saját adogatásait, igaz, az elképesztő magabiztossággal szerváló riválisa sem tett másként, ami rövidítéshez vezetett. A teljesség kedvéért: a második gémben adogatóként Djokovics 0-40-ről kapaszkodott fel, míg a harmadikban a svájci klasszis négy bréklabdát is hárított.

Járt a gratuláció (Getty)

A tie-breakben újra Djokovics akarata érvényesült. Federer ugyanis hiába vezetett, 1-3-nál kétszer is rontott, s mivel – a svájci szemszögéből – 5-6-nál a hálóba bombázott, Djokovics jutott az ausztrál nyílt teniszbajnokság döntőjébe, s játszhat a Nadalt “letaroló” Tsongával. Hosszú idő után fordul újra elő Grand Slam-versenyen, hogy Federer nincs ott a fináléban. A világelső 11 sorozatban megvívott GS-döntő után idén Melbourne-ben a lelátóról vagy esetleg a televízió előtt ülve követheti figyelemmel a bajnoki címről határozó csatát.

“Csak ámuldoztam a saját teljesítményem miatt, a legfontosabb pillanatokban voltam képes a legjobban játszani. Elképesztő, és szinte hihetetlen, hogy a valaha volt legjobb teniszezőt tudtam legyőzni” – nyilatkozta Djokovics a találkozó után. Federer így értékelt: “Tény, hogy nem játszottam valami jól, ugyanakkor képtelenség minden mérkőzésen hozni ugyanazt a teljesítményt. Úgy gondolom, egy szörnyeteget alkottam meg azzal a kényszerrel, hogy minden egyes tornán győznöm kell”

Férfi egyes, elődöntő:
Djokovics (szerb, 3.)-Federer (svájci, 1.) 7:5, 6:3, 7:6

—-Út a döntőig—-

Novak Djokovics (szerb, 3. kiemelt, 20 éves):
1. forduló: Benjamin Becker (német) 6:0, 6:2, 7:6 (7-5)
2. forduló: Simone Bolelli (olasz) 6:1, 6:2, 6:2
3. forduló: Sam Querrey (amerikai) 6:3, 6:1, 6:3
nyolcaddöntő: Lleyton Hewitt (ausztrál, 19.) 7:5, 6:3, 6:3
negyeddöntő: David Ferrer (spanyol, 5.) 6:0, 6:3, 7:5
elődöntő: Roger Federer (svájci, 1.) 7:5, 6:3, 7:6 (7-5)

Jo-Wilfried Tsonga (francia, 22 éves):
1. forduló: Andy Murray (brit, 9.) 7:5, 6:4, 0:6, 7:6
2. forduló: Sam Warburg (amerikai) 6:4, 7:6, 6:2
3. forduló: Guillermo Garcia-Lopez (spanyol) 6:3, 6:4, 6:2
nyolcaddöntő: Richard Gasquet (francia, 8.) 6:2, 6:7, 7:6, 6:3
negyeddöntő: Mihajil Juzsnyij (orosz, 14.) 7:5, 6:0, 7:6
elődöntő: Rafael Nadal (spanyol, 2.) 6:2, 6:3, 6:2

Címkék: tenisz