Elmarad az álomdöntő

Marija Sarapova és Ana Ivanovics mérkőzik egymással szombaton a női egyes döntőjében az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. Az ötödikként rangsorolt orosz játékos simán verte Jelena Jankovicsot, a negyedik kiemelt szerb teniszező pedig három szettben múlta felül Daniela Hantuchovát az elődöntőben. A férfiaknál már biztosan elmarad az álomdöntő.

Sarapova egymás után másodszor jutott be a döntőbe az Australian Openen, tavaly a fináléban kikapott az amerikai Serena Williamstől. “Jól kezdtem a mérkőzést Jelena ellen, különösen ahhoz képest, hogy szabad téren melegítettem be, aztán végül fedett pályán játszottunk” – értékelt Sarapova. “Aztán sikerült tartanom a ritmust, ami fontos is volt, mert ő mindig veszélyes, ha hátrányba kerül.”


Sarapova a finálé nagy esélyese

Az orosz játékos a világelső Justine Henin elleni formáját átmentette az elődöntőbe, és különösen az összecsapás első részében volt elemében: rendkívül magabiztosan teniszezett, és pillanatok alatt 5:0-ra elhúzott a közismerten lassan bemelegedő szerb ellenfelétől. Jankovics ugyan ezt követően három játékot megnyert, de a szett Sarapováé lett.

Sarapova nagy formában játszik Melbourne-ben (AFP)

A második játszmában azonnal elvesztette az adogatását a szerb játékos, majd rövid ápolás kért. A folytatásban szemmel láthatóan fájdalmai voltak Jankovicsnak, mozdulni is alig bírt, így Sarapovának nem okozott gondot a mérkőzés megnyerése. Az orosznak 30 nyerő ütése volt, ebből nyolc volt ász.

“5:3-nál, amikor már éppen jöttem fel, elkezdett fájni a hátam. Fel akartam adni a mérkőzést, de ez nem lett volna fair a közönséggel szemben, így hát tovább játszottam” – magyarázta a történteket Jankovics.

A padlóról állt fel Ivanovics

Sarapova döntőbeli ellenfele, Ivanovics pályafutása során másodszor jutott GS-torna fináléjába. Először tavaly Párizsban játszhatott trófeáért, akkor kikapott a belga Justine Henintől. A mostani menetelésével biztossá vált, hogy hétfőtől a világranglista második helyén fog állni.


A Hantuchova elleni elődöntőben nagyon rosszul kezdett, idegesen teniszezett, s az első nyolc játékot elvesztette. A nyitó szettben 25 perc alatt maradt alul úgy, hogy mindössze kilenc pontot ért el. “Nagyon kellemetlen volt ez a szakasz, semmi sem jött össze, miközben Daniela remekül játszott. Önök nélkül már foglalhatnám a hazaútra szóló jegyemet” –fordult a közönséghez a mérkőzés végén Ivanovics.

Megzavarta a csoszogás

A játék képe nagyot fordult 0:6, 0:2-es állásnál, és a következő hét gémből hatot megnyert Ivanovics, ezzel természetesen a szettet is. A döntő harmadik játszmában 4:4-ig mind a két teniszező hozta az adogatójátékát, a kilencedik gémben azonban Ivanovics brékelt, majd a saját szerváját hozva megnyerte a már elveszettnek hitt elődöntőt.

Hantuchova csalódottan vette tudomásul a vereséget, annak okát azonban nem csak a saját teljesítményében látta. Szerinte Ivanovic az ő szerváinál, közvetlenül azelőtt, hogy megütötte volna a labdát, a cipőjét a talajhoz dörzsölte, és csoszogásával éles, zavaró hangot adott ki. “Többször játszottunk már egymással, korábban nem vettem észre ilyesmit. Úgy vélem, nem volt sportszerű, amit csinált. Szóltam a bírónak, de nem tett semmit” – méltatlankodott.

Reakciójában a szerb kiválóság cáfolta, hogy szándékosan zavarta volna meg ellenfelét: “A szervafogadáshoz mozgatnom kell a lábamat, nem tehetek róla, minden meccsen ezt csinálom. Talán a pálya borítása miatt van a csikorgás, amelyet amúgy a férfi mérkőzéseken is hallani. Láttam, hogy Daniela panaszkodik a bírónál, de talán csak bele akart kapaszkodni valamibe, amin felhúzhatja magát.”

Esélye nem volt Nadalnak

Az első férfi elődöntőben óriási meglepetés született: a torna meglepetésembere, a francia Tsonga simán elverte a második helyen kiemelt Rafael Nadalt. A spanyol klasszis a közel kétórás összecsapáson nem találta a nem rangsorolt ellenfele játékának az ellenszerét, és a három szettben elbukta pályafutása első Australian Open elődöntőjét.

A 22 éves Tsonga – aki pályafutása során először szerepelhet Grand Slam-torna fináléjában – a világelső svájci Roger Federerrel vagy a szerb Novak Djokoviccsal játszik majd a végjátékban.

Hiába küzdött, esélytelen volt (Getty)

“Csodálatos és hihetetlen érzés, ma egyszerűen semmi sem állíthatott meg. Minden labdát keményen megütöttem, és mindegyik be is ment, szóval mit is mondhatnék? A családtagjaim azt mondták, hogy nem szeretnének felébredni ebből az álomból, és egész Franciaország drukkol nekem, úgyhogy a döntőben is igyekszem majd a legjobbamat nyújtani” – mondta a világranglistán 38. győztes, aki alig két óra alatt búcsúztatta a Roland Garros háromszoros bajnokát.

Nadal szokásos sportszerűségével értékelte a meglepően egyoldalú találkozót: “Jól játszottam, ellenfelem viszont elképesztően. Gratulálok neki, hihetetlen röptéket mutatott be. Próbáltam lassítani, gyorsítani, a pályára belépve ütni, a vonal mögül ütni, de ma esélyem sem volt.”

Tsonga a harmadik francia, aki bejutott az Australian Open fináléjába, korábban Jean Borotra 1928-ban, Arnaud Clément pedig 2001-ben verekedte el magát odáig – de nyerni csak az 1994-ben elhunyt “muskétás” tudott.

Australian Open, elődöntő

Nők:
Sarapova (orosz, 5.)-Jankovic (szerb, 3.) 6:3, 6:1
Ivanovic (szerb, 4.)-Hantuchova (szlovák, 9.) 0:6, 6:3, 6:4

Férfiak:
Tsonga (francia)-Nadal (spanyol, 2.) 6:2, 6:3, 6:2

Címkék: tenisz