Áramdrágulást hoz a klímavédelem

A szén-dioxid-emisszió 20 százalékos mérséklése 2020-ig évente legalább 60 milliárd eurót emésztene fel. A globális felmelegedés által kiváltott természeti csapások azonban a gazdasági termelés egyötödét is elvihetnék – írja a Világgazdaság.

Az utolsó pillanatig tartott a „számháború” az Európai Bizottság ma közzéteendő környezetvédelmi és energetikai csomagtervének hatásaival kapcsolatban. A szén-dioxid-kibocsátás tervezett mérséklése 2020-ig az unió GDP-jének fél százalékát, míg klímaváltozással felerősödő természeti csapások a gazdasági termelés egyötödét is elvihetnék – közölte José Manuel Barroso bizottsági elnök. A 60 milliárd eurós becslés ugyanakkor a legköltséghatékonyabb megoldásokból indul ki; korábban maga az unió is kétszer ekkora, 120 milliárdos költségekről beszélt.

Az érintett iparágak sorra hozzák nyilvánosságra a költségekre és az áremelkedésekre vonatkozó becsléseiket. Az áram árában például 10-15 százalékos drágulást jósolnak 2020-ig. A német acélipari szövetség elnöke szerint az európai gyártók kiszorulnának a globális versenyből, a német iparszövetség (BDI) elnöke országszerte körülbelül egymillió munkahely megszűnéséről beszél.

Az Európai Üzleti Kerekasztal (ERT) vezetői szerint az erőltetett ütemű „zöldítés” miatt külföldre távoznának a termelőkapacitások. A megújuló energiaforrások arányának tervezett emelése tovább drágítaná Európa energiaellátását, ugyanakkor tény, hogy ezzel nem csak a környezet járna jól, a kőolaj- és földgázimporttól való függés is mérséklődne.

Címkék: zöld