Uniós aggályok a bioüzemanyag körül

Lesújtó véleménnyel van az Európai Bizottság bioüzemanyagokra vonatkozó kötelező erejű, 10 százalékos célkitűzéséről az unió tudományos testülete. Az agroüzemanyagok gyártása során aránytalanul sok CO2 szabdul fel, nem teremt munkahelyet, és összességében is ráfizetés lenne. – hivatkozik az MTVSZ egy kiszivárgott EU-jelentésre.

A Föld Barátai Európa birtokába került „Bioüzemanyagok európai kontextusban” című jelentést az unió Közös Kutató Tanácsa, az Európai Bizottság belső tudományos testülete állította össze – írja a Magyar Természetvédők szövetsége (MTVSZ). A költség-haszon elemzés azt nézi át, hogy az agroüzemanyagok – más néven bioüzemanyagok – felhasználása tényleg csökkenti-e az üvegházhatású gázok kibocsátását, növeli-e az ellátásbiztonságot, valóban munkahelyeket teremt-e.

A tárolókapacitásokat kellene növelni

A bioüzemanyagok termesztésének közvetett hatásainak figyelembe vételével a tudományos testület megállapítja, hogy túl nagy a bizonytalanság. Kiemeli, hogy a nitrogén műtrágya felhasználás által okozott üvegházhatás „sokkal magasabb” a korábbi becsléseknél. Ezen túl a földhasználat megváltozása – erdőirtás, tőzeglápok kiszárítása vagy a gyepek felszántása – miatt több üvegházhatású gáz jut a levegőbe, mint amit a bioüzemanyagok céljára termesztett növények meg tudnak kötni.


Ültetvények váltják fel az erdőt (forrás: Friends of the Earth)



Az ellátás biztonságáról a jelentés megállapítja: az EU jobban tenné, ha további tárolókapacitások létrehozásába fektetne be, minthogy sokkal nagyobb összegeket költsön bioüzemanyagokra, amelyek csak korlátozott mértékben jelentenek megoldást. A lehetséges munkahelyteremtés nem több mint vágyálom. A bioüzemanyag-szektorban teremtett munkahelyek nagy valószínűséggel más szektorokban állások megszűnéséhez vezetnek. A tudományos testület szerint az EU bioüzemanyag célkitűzéseinek nettó hatása a foglalkoztatásra jelentéktelen lenne.

MTVSZ: fel kell adni a tervet

A szakértők szerint a bioüzemanyagok használatának költségei túlszárnyalják az általuk biztosított előnyöket. Számításuk szerint „a bioüzemanyagokra vonatkozó célkitűzések következtében 80 százalékos valószínűséggel 33 és 65 milliárd euróval csökken a lakosság jóléte”. A jelentést azzal az állítással zárják, hogy ugyanannyi pénz és biomassza felhasználásával, sokkal nagyobb üvegházgázgáz kibocsátáscsökkentést lehetne elérni, ha csak egy átfogó célkitűzés lenne, és nem lenne külön célkitűzés a közlekedésben felhasznált bioüzemanyagokra.

Az Európai Uniónak fel kell adnia a bioüzemanyagokkal kapcsolatos terveit, és forrásait végre az éghajlatváltozás valódi megoldásaira kell összpontosítania – kommentálta a jelentést Fidrich Róbert, az MTVSZ, a Föld Barátai tagszervezetének programvezetője. Az Európai Bizottság által javasolt bioüzemanyag politika nem jelent semmi előnyt az éghajlatváltozás szempontjából, ugyanakkor hatalmas környezeti károkat okoz. Most már, hogy a bizottság szekértői is ugyanezt mondják, ideje félredobni a bioüzemanyag célkitűzéseket.

Újszerű gondolatokra van szükség, amelyek valóban megoldást jelentenek az éghajlatváltozásra, miközben megőrizzük a természetes élőhelyeket – mondta. Az igazi megoldás abban rejlik, hogy csökkentjük az energiafelhasználást, fejlesszük a tömegközlekedést és növeljük városaink energiahatékonyságát. Az autógyártókat pedig alacsonyabb fogyasztású gépkocsik gyártására kell kényszeríteni – tette hozzá Farkas István az MTVSZ ügyvezető elnöke.

Címkék: zöld