Árbóchoz kötöztek két zöldet a bálnavadászok

A Sea Shepherd két aktivistája felmászott egy japán bálnavadász hajóra, hogy figyelmeztesse: védett vizeken hajóznak. A legénység megverte, az árbócrúdhoz kötözte, és túszként tartja a brit és ausztrál környezetvédőt. Két zöldszervezet és egy katonai hajó követi a japán bálnavadász flottát: a bálnavadászat betiltásával végződő perhez gyűjtenek adatokat.

A brit és ausztrál állampolgár, a Sea Shepherd két aktivistája azért ment fel a Yushin Maru 2. nevű bálnavadász hajóra, hogy figyelmeztesse a kapitányt: az ausztrál kormány védelmét élvező bálnarezervátum területén vannak, itt nem vadászhatnak – olvasható a Sea Shepherd bálnavédő szervezet honlapján. A hírek szerint a két fiatalembert a bálnavadászok megverték, és kikötözték a radarantennához. Jelenleg az ausztrál és a japán kormány tárgyal a túszok szabadon engedéséről.

A japán bálnavadász flottát a Sea Shepherden kívül a Greenpeace Esperanza (Reménység) nevű hajója, és az Oceanic Viking, egy ausztrál katonai hajó is követi, utóbbi fegyvertelen, legénységét vámőrök alkotják. A zöldek és az ausztrál kormány célja, hogy bizonyítékokat gyűjtsön egy nemzetközi perhez. Ennek során azt bizonyítják, hogy a bálnák tudományos megfigyeléséhez nincs szükség az emlősök elpusztítására, Japán módszere pedig egyenesen embertelen és állatkínzó. A távol-keleti ország ugyanis tudományos kutatásnak állítja be a bálnavadászatot.

Elfogják a környezetvédőket (fotó: MTI)

A bálnavadászok egyébként két hajótípust használnak: a kicsi és fürge szigonyhajó – amilyen a Yushin Maru 2. is – felkutatja, és megöli az állatot. A szigony végére egyébként 18-25 robbanófejet szerelnek, ami a találat után felrobban. Érdekes kérdés például, hogy mit tanulmányoznak a japán tudósok a kifordult belű állat szétroncsolt belsőségein – mondja Mózes Szabina, a Greenpeace Magyarország sajtószóvivője. A szigonyhajó azonban túl kicsi, ezért a zsákmányt már egy másik, hűtőkamrákkal is ellátott feldolgozó hajóra kell kiemelni. Ennek a fedélzetén dolgozzák fel a bálnát, elviszik egy kikötőbe, majd visszatérnek a szigonyhajóhoz az újabb „fogásért”.

Ilyen feldolgozóhajó a Nishin Maru, amelyet a Greenpeace Esperanzája követ már hat napja. Azóta még egyetlen bálnát sem húztak fel a fedélzetére, ami a zöldek állandó jelenlétének is köszönhető. Csütörtök hajnalban azonban a Nishin Maru leállította a motorjait, rámpákat pakoltak ki, ami nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy nemsokára feltűnik egy bálnatetemet vontató szigonyhajó. Az „átrakodáshoz” ugyanis a két hajónak össze kell kapcsolódnia. A bálnavadászat még hetekig eltarthat, addig kell összegyűjteni a lehető legtöbb információt, amelyek alapján végérvényesen be lehetne tiltani a vérengzést, ami már a szó szoros értelmében a több bálnafaj kipusztulásával fenyeget – fogalmaz Mózes Szabina.

Címkék: zöld