Magyar szavazat védi a bálnákat

Hazánk részvétele a bálnavadászati bizottságban nem ablakon kidobott pénz: a természetvédelem érdekei csak nemzetközi összefogással biztosíthatók – reagált a zöldtárca a Fidesz kérdésére, hogy mi köze Magyarországnak a bálnákhoz.

Révész Máriusz arra vár választ a kancelláriaminisztertől, hogy tavaly miért költött a kormány Magyarország számára teljesen felesleges, például bálnavadászati vagy űrkutatási konferenciákon való részvételre.

A képviselő hétfőn egy, a Blikkben megjelent összeállításra hivatkozott, amely szerint tavaly 813,5 millióért utaztak kormánytisztviselők külföldre különböző konferenciákra. A politikus többek között arra kíváncsi, hogy mi volt az oka annak, hogy a környezetvédelmi tárca egyik munkatársa kilenc napot töltött az Egyesült Államokban a nemzetközi Bálnavadászati Bizottság ülésén.


Nemzetközi kötelezettség

Magyarország 2004-ben csatlakozott Nemzetközi Bálnavadászati Bizottsághoz (IWC), azóta több ország is részese lett az egyezménynek, köztük tengerparttal szintén nem rendelkezők. Tavaly december 20-án Brüsszelben, a környezetvédelmi miniszterek tanácsi ülésén felszólították azt a néhány tagállamot amelyek még nem részesei, hogy minél hamarabb csatlakozzanak az egyezményhez – áll a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) közleményében.

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság évenkénti ülésén születik döntés minden olyan kérdésben, amely e veszélyeztetett állatok védelméhez szükséges. A bizottságban minden tagországnak kivétel nélkül egy szavazata van, amelyet más országra nem ruházhat át. Magyarország ezzel a szavazatával feltétlenül hozzá kíván járulni a tengeri ökoszisztéma védelméhez.



Rajtunk is múlik, hogy fennmaradnak-e? (fotó: Greenpeace/Doug Perrine)


A természetvédelem csak globálisan működik

Magyarország fontos kérdésnek tekinti a kereskedelmi célú vadászat által kritikus helyzetbe került bálnafajok védelmét, és a világon élő bálnák állománya világörökségnek számít, a védelem nem függhet kizárólag a tengerparttal rendelkező országok döntésétől.

Hazánkat követve azóta Csehország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Ciprus is csatlakozott az egyezményhez, és részt vesznek az IWC munkájában. A felsorolt országok közül eyébként egyedül Szlovákia az, ahonnan ugyanúgy csak egyetlen fős delegáció vesz részt az ülésen, mint Magyarországról.

Minden országnak kötelessége megtenni, amit megtehet a természet pusztítása ellen. A globális klímaváltozás is megmutatta, hogy a föld bármely pontján történő negatív változás visszahat az összes többi országra, így hazánk sem vonhatja ki magát ennek hatása alól. Ezért Magyarország érdeke is, hogy évről évre sikerüljön megszavazni a bálnavadászati tilalom fenntartását. Nem dughatjuk homokba fejünket, nem tehetünk úgy, mintha nem a Földön élnénk – idézi a dokumentum Fodor Gábor környezetvédelmi minisztert.

Címkék: zöld