Menjek vagy maradjak – Dózer Fesztivál vagy Erin Brockovich

A hétvégére ajánlunk elektronikus etnojazzt, cigányfarsangot, gyermekprogramokat, táncfesztivált, és a Kultiplex eldózerolását gyászoló rendezvényt, az otthonülőknek pedig pár egészen jó filmet a tévéből.

Az év eleji kultúraszály idején kicsit tovább kell böngészni a programfüzeteket, hogy találtunk pár olyan érdesek programot, amiért a hétvégén érdemes elhagyni az otthon melegét. Azért elindult a farsangidény, és a gyermekeknek is mindig kínálnak érdekességeket a kulturális központok. Az Almássy után pedig egy újabb kultikus hely, a Kultiplex indítja szomorú zárófesztiválját. A tévék kínálatát áttekintve meglepődve vettük mindeközbe észre, hogy egészen könnyen találhatunk érdekes műsorokat.

A kérdés tehát a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…

…cigányfarsangra a Fonóba

A Khamoro Cigány Táncegyüttes ezúttal a hetvenes éveket idéző cigány farsangi szokásokat eleveníti meg; zenével, tánccal, humoros jelenetekkel. A csoport a világhírű Kalyi Jag együttes táncosainak vezetésével alakult 2002-ben azzal a céllal, hogy bemutassák a magyarországi cigány kultúra letisztult, arhaikus tánc-és zenei kultúráját, és tanítsa is. Minden adott tehát, hogy egy jót mulassunk Emir Kusturica szellemében kicsit kirúgva a Fonó oldalát.





… a Elektronikus etnojazzt hallgatni a Take Five-ba

Vázsonyi Jánost és zenekarát, a Triton Elektric Octopust a hatodik kerületi Take Five jazzklubban lehet meghallgati. A Triton először Cinetrip esteken játszott Dj Mangóval. Eleinte Mango játszotta a főszerepet, de aztán egyre több zenész csatlakozott és a stílus a az etnojazz felé tolódott. A jelenlegi felállás 2006 óta játszik együtt. Vázsonyi János (szaxofon) és Herr Attila (basszusgitár) mellé csatlakozott Premecz Mátyás (billentyű), illetve Badics Márk (dob), amely a zenekar hangzásvilágát jelentősen megváltoztatta (erre utal az electric jelző is).




—-Szombat, január 12.—-

…gyermekprogramokra a Millenárisra


Szombaton leginkább a gyerekeknek kedvez a kulturális kínált. A Millenárison ezen a hétvégén is bőséges a kínálat. Lesz Babusgató babáknak, mamáknak, lehet naptárat és határidőnaplót készíteni, montázsrajzot és fotóalbumot összerakni. Lesz drámafoglalkozás az Apró Színházzal. Lesz vásári bábjáték Bartha Tóni Bábszínházával, diafilmvetítés, játékos angol nyelvoktatás. Délután négytől pedig a Karaván Familia koncertje és táncháza. Az ő zenéjükben egyaránt megtalálhatóak a balkáni dallamok, az orosz cigányzenék, mindez egy kis tuareg-mississippi blues-zal és flamencóval fűszerezve.




…orgonás beavatásra a Müpába

Mint mondottuk, a szombat leginkább a gyermekeké. A Művészetek Palotájában különleges program keretében Varnus Xavér avatja be az ifjabb korosztályt a műintézmény világszínvonalú orgonájának működésébe. Az előadások korlátozott létszámú közönséggel folytatott közvetlen, interaktív kapcsolatra épülnek. Az délutáni programban pedig Bach d-moll toccata és fúgája hangzik el, Louis-Claude D’Aquin Noëlje, Jeremiah Clarke-tól a A dán herceg indulója, Ravel Bolerója és a Csillagok háborúja szvit.




—-Vasárnap, január 13.—-

…Dózer Fesztiválra a Kultiplexbe

Az Almássy után egy másik kultikus kultúrintézmény zárja be kapuit, a Kinizsi moziból Blue Boxszá, majd Kuliplexszé avanzsáló találkozóhely. Ez alkalomból február 28-ig fesztivállal búcsúznak az underground kulturális központtól. Az ingyenesen látogatható rendezvénysorozat keretében minden olyan zenekar fellép, amely az „undergroundban számít”. A fellépők között lesz a kaliforniai Mad Caddies zenekar, az Amber Smith, a Kaukázus, a Ludditák, a Titusz és a Carbonfools, a Mystery Gang, a Colorstar, a Tudósok, valamint a Balaton zenekar is. Most vasárnap a Tereskováé a terep.




…SzólóDuó fesztiválra a MU Színházba

A nyílt pályázati rendszerrel működő nemzetközi táncfesztivál csütörtökön kezdődött, és az együttgondolkodás és a szervezők szándékai szerint nem a verseny áll a rendezvény központjában. A SzólóDuó Fesztivál hazánkban egyedülálló, az egyetlen nyitott pályázati rendszerrel működő kortárs táncfesztivál. Mind a hazai és mind a külföldi résztvevők száma évről-évre emelkedik. Ez az örömteli növekedés lehetővé teszi, hogy egyre szélesebb kör vegyen részt abban az innovatív alkotó folyamatban, amely a fesztiválunkat jellemzi. A SzólóDuó Fesztiválra 2008-ban 75 táncprodukció jelentkezett. A hazaiak mellett lengyel-, cseh-, német-, olasz, svéd, finn, Francial, portugál, holland, angol, belga, dán, osztrák, svájci, indiai, amerikai, kanadai és japán pályázók küldték el jelentkezésüket. A (nem)versenyprogram zárónapján, vasárnap egy német, egy cseh, egy osztrák, egy svájci, egy lengyel, egy cseh, és négy magyar produkció látható.




—-…moziba—-


A gyerek, mint olyan áll a heti filmpremierek fókuszában. Akad egyenest számukra készült régi vágású mese (Franklin, a teknős), akad olyan film is, ami a sikercsinálás gyermeki örömére buzdít (Casting minden). Ám a hét két nehezebben fogyasztható alkotásában szintúgy a kisember kerül a középpontba: a gyerekeltűnésről szóló Ben Affleck-film noirban (Hideg nyomon) és a jeges, megrázó román abortuszdrámában (4 hónap, 3 hét, 2 nap).




Bővebben >>


—-Maradjak… …tévézni—-

Péntek, január 11.
20:10
m1

Körmendi Jánosra emlékezünk

A vasárnap elhunyt legendás Kossuth-díjas színművésszel Alföldi Róbert beszélgetett 80. születésnapján. Ezután válogatás következik Körmendi János televíziós szerepeiből. A leginkább kabarétréfákból ismert színész 1951-ben, friss diplomával a zsebében lett a Madách Színház tagja, a körúti társulathoz harmincöt éven keresztül hűséges volt. 1987-ben a Mikroszkóp Színpad társulatához szerződött, ezenkívül fellépett a Thália Színházban, a Radnóti Színpadon, az Operettszínházban, sőt az operaházban is. Több kabarétréfát és tévébohózatot is írt, a legnevezetesebb közülük Csehov Három nővérének paródiája, amelyet Márkus Lászlóval és Haumann Péterrel adtak elő a Magyar Televízió egyik szilveszteri műsorában.



KÉPGALÉRIA (Fotó: MTI)


Szombat, január 12.
20:00
Duna Televízió

A hazugsággyáros

A Csillagok háborúja ifjú Darth Wadere Hayden Christensen ezúttal a média sötét oldalára állt. Egy fiatal újságírót alakít, aki rendkívül ígéretes tehetség. Hank Heaven címen közölt írása alapján, a lap új főszerkesztője (Peter Sarsgaard) gyanakodni kezd. Vajon mennyi igazság van ebben a cikkben és a többi, Glass által eddig szállított írásban, amelyeket a 25 éves zsurnaliszta nemcsak a The New Republicban jelentetett meg, hanem olyan neves lapokban is, mint a Harper’s, a George vagy a Rolling Stone? A film megtörtént eseményt dolgoz fel, Buzz Bissinger a Vanity Fairben 1998-ben megjelent írása alapján. Reflekció a média szerepéről, az igazságról, az újságírói etikáról és a sajtó hiteléről.




Vasárnap január 13.
RTL Klub
20:00,

Erin Brockovich – Zűrös természet

Steven Soderbergh filmjében Julia Roberts megmutatta, hogy tényleg színésznő, és nem csak sztár. Szerepe szerint egy állástalan, háromgyermekes anya, aki végső elkeseredésében meggyőzi Edet, alkalmazza őt az ügyvédi irodájában. A jogban járatlan nő egy nap ráakad néhány, a telekkönyvi iratok közé helyezett orvosi leletre. Nem érti az összefüggéseket, ezért nyomozni kezd. Hamarosan hihetetlen következtetésekre jut: egy óriáscég gátlástalanul szennyezi egy kisváros vízkészletét, ami súlyos betegségeket okoz az ott lakók körében. Erin házról házra járva több mint hatszáz panaszos aláírását gyűjt össze, és Eddel karöltve megnyeri az USA történetében pereskedés útján kifizetett legnagyobb anyagi kárpótlást: 333 millió dollárt.



Címkék: Magazin