Visszavonul Kovács Ágnes

Nem indul már a pekingi olimpián a doppingügybe keveredett, majd felmentett magyar úszónő az Index információi szerint. Kovács szerda délelőttre sajtótájékoztatót hívott össze, ahol várhatóan hivatalosan is bejelenti végleges visszavonulását.

A tavaly ősszel doppingvétségi-ügybe keveredő olimpiai bajnok úszót sem a magyar, sem a nemzetközi szövetség nem tiltotta el, így részt is vett a debreceni rövid pályás Európa-bajnokságon. Szerdán azonban bejelenti, hogy ezzel le is zárta pályafutását. Az indokai még nem ismertek. A lap megkereste az ügyben a hazai szövetséget, de senki sem erősítette meg, illetve cáfolta az értesüléseiket.

Zavaros mintaadás

Kovács Ágnes október 30-án versenyen kívüli, előre be nem jelentett doppingellenőrzés során 25 milliliter mintát szolgáltatott, mely az előírt minimummennyiséget (75 ml) nem érte el.


Vége a csodálatos pályafutásnak (MTI)


Ezt követően a további mintaszolgáltatást a sportoló, hivatalos elfoglaltságával indokolva megtagadta, és a megtagadás tényét írásban is elismerte. A magyar szövetség (MÚSZ) fegyelmi testülete november 15-én azzal az indokkal felmentette az olimpiai bajnok úszót, hogy „nem valósított meg doppingvétséget”.

Felmentették

A határozat a Nemzetközi Nemzetközi Úszó Szövetség elé került, és a FINA jelezte, elfogadja a MÚSZ fegyelmi bizottságának döntését. Cornel Marculescu, a szervezet igazgatója szerint (is) teljesen valószínűtlen, hogy a sportoló azért talált ki ürügyet, hogy elkerülje a mintavételt. A FINA egyébiránt úgy ítéli meg, hogy az ominózus mintavételi eljárás nem követte a nemzetközi szabályok szokásos rendjét.

Kovács Ági háromszor nyert Európa-bajnokságot, kétszer világbajnokságot, az olimpiai hajrája pedig még sokáig emlékezetes marad, mert az utolsó öt méteren vette át a vezetést.

Címkék: Sportmix