A Modem Van Gogh nyomában indul el

Január 15-én nyílik meg A történet folytatódik – kortárs művészek Van Gogh nyomában című kiállítás, amit Magyarországon csak a cívisvárosban mutatnak be. A debreceni Modem idei nagy dobását azonban még nem jelentették be.

A galériában hétfőn kezdték meg annak a több mint nyolcvan festménynek, szobornak, fotónak, makettnek a kicsomagolását, amelyet Vincent van Gogh (1853–1890) holland festő ihletésére és emlékére készítettek a felkért neves francia, amerikai, brit, kolumbiai és más nemzetiségű alkotók.

Megjárta már a világot

A különleges gyűjteményt a debreceni sajtótájékoztatón is jelen lévő Yolande Clergue, a franciaországi Arles-i Múzeumhoz kapcsolódó Van Gogh Alapítvány elnöke kezdeményezésére több mint két évtizede hozták létre.




„A kaland célja: megőrizni Van Gogh univerzális jellegét” – sommázta az ötlet születését az alapítvány elnöke. Reményét fejezte ki, hogy az Arles városán kívül csak kevés helyen – így Tokióban, Kiotóban, az Amerikai Egyesült Államokban, Cipruson, Tunéziában – bemutatott és most először Magyarországon létható alkotások valamelyik neves magyar művészt is arra ösztökélik, hogy állítson emléket egy alkotással Van Goghnak, s ez az alkotás része lehetne a jövőben az egyébként egyre gyarapodó gyűjteménynek.

A nagy dobásra még várni kell

Debrecenben egyébként 77 alkotó munkáit mutatják be január 15-e és március 9-e között – tette hozzá Gulyás Gábor, a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója. A művészek közül név szerint is megemlítette az amerikai Roy Liechtensteint, a pop art legnagyobb hatású képviselőjét, az ugyancsak amerikai Robert Rauschenberget, az akciófestészet és a kollázsművészet kiemelkedő alakját, David Hockney-t, a legismertebb brit popművészt, a kolumbiai Fernando Boterót, a társadalomkritikai festészet „apostolát” és Henri Cartier-Bressont, a neves francia fotóművészt.

A Van Gogh nyomában című kiállítás ugyan nagy érdeklődésre tarthat számot, de azért az Igazi da Vincihoz nem mérhető. A Modem stratégiája szerint minden évben ugyanis szerveznek egy olyan nagy horderejű tárlatot, amely biztosítja az intézmény számára a magas látogatószámot. A Modemnél a FigyelőNet kérdésére elmondták, hogy konkrétumokat majd csak február elején tudnak mondani, miután a debreceni városvezetés jóváhagyja a Modem terveit.

Címkék: Magazin