Újabb alagutakat tervez a főváros

Újabb közlekedésfejlesztési tervet készített a főváros, pedig az előző még érvényes, sőt alig valami teljesült belőle, de máris elavult – írta a Népszabadság.

Az új, 2027-ig szóló koncepció többek között útdíjat javasol a belvárosi forgalom csökkentésére, és néhány rövidebb és egy-egy hosszabb közúti alagút építését. Az új tervet többek között az indokolja, hogy az elmúlt években tovább romlott Budapest közlekedési állapota, miközben jelentősen nőttek a minőséggel kapcsolatos elvárások.

Az előzetes tematika szerint az új fejlesztési tervben nagyobb hangsúlyt kap a közforgalmú közlekedés, mert a környezetbarát, illetve az integrált közlekedési fejlesztésekre lehet uniós támogatást szerezni.

A koncepcióelőzetes többek között további kerékpárutak, s egy S-bahn jellegű városi-elővárosi vasúthálózat kialakítását is szorgalmazza. A Dunát a mostani szakértők – a korábbi fejlesztési terv készítőihez hasonlóan – jobban bevonnák a közlekedésbe: egy gyorshajó-hálózat megteremtését tartanák erre a legjobb megoldásnak. A szakértők szerint a közúthálózat kedvezőtlen kialakítása miatt szükség lesz néhány rövidebb és hosszabb alagútra is – olvasható a lapban.

Címkék: autó