Hamisított gyógyszerek ellenőrzése SMS-el

Egyre komolyabb problémát jelentenek – elsősorban a fejlődő országokban – a hamisított gyógyszerek, emiatt a gyártók és a kormányzatok igyekeznek új megoldásokat találni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb felmérése szerint amíg a hamisított gyógyszerek piacán 2005-ben még csak 7,5 milliárd dollár értékű termék cserélt gazdát, addig ez az összeg 2010-re eléri majd a tízszeresét, a 75 milliárd dollárt. A helyzet különösen azokban az országokban rendkívül súlyos, ahol jelentős a szegénység. Egy ázsiai maláriai eseteket vizsgáló tanulmányból például kiderült, hogy a megvizsgált tabletták fele csak nagyon kevés vagy gyakorlatilag semennyi hatóanyagot nem tartalmazott.

A fejlett országokban már létezik megoldás ilyen problémákra, például az ePedigree minden gyógyszerdobozt egy egyedi azonosítókódot tartalmazó RFID-csippel lát el. Azonban a szegényebb országokban az ehhez hasonló gyógyszer-azonosító rendszerek alkalmazása pénzhiány miatt szóba sem jöhet.

Kínában más módon igyekeznek fellépni a gyógyszerhamisítók ellen. A pekingi városvezetők egy olyan SMS-es hálózatot hoztak létre, amelynek segítségével bárki megvizsgálhatja, hogy az általa megvásárolt termék – legyen szó egy ásványvízről vagy malária elleni szerről – igazi-e, vagy hamisított. Elég csak az árucikk sorozatszámát elküldeni SMS-ben, és a válasz hamarosan megérkezik.

Hasonló rendszerrel szeretnék kiszűrni Afrikában is a malária elleni hamisított gyógyszereket. Az mPedigree nevű program segítségével felismerhető lesz, hogy egy malária elleni gyógyszer tartalmazza-e az Artemether nevű hatóanyagot. A tervek szerint 2012-ig az mPedigree-t már nemcsak Ghánában, de az összes szubszaharai államban is alkalmazzák majd.

Címkék: tech