FN-szavazás: az év külföldi sportolója

Az év végéhez közeledve az FN olvasói is megszavazhatják, hogy szerintük melyik külföldi sportoló nyújtotta a legemlékezetesebb teljesítményt 2007-ban. Az általunk ajánlott öt név mellett az Önök javaslatait is várjuk.

Tom Brady amerikai legnépszerűbb sportágának egyik legnépszerűbb, kiváltképp legjobb játékosa. A 30 éves irányító vezetésével az idén szárnyal a New England Patriots: eddig 14 alapszakasz-mérkőzésen van túl úgy, hogy egyszer sem talált legyőzőre – és ha tartja a formáját, az 1972-es Miami Dolphins után a második olyan csapat lehet az NFL-ben, amely veretlenül zárja a szezont. Nem beszélve arról, hogy az idén a foxborói csapat a Super Bowl legnagyobb esélyese.

A sikeres szereplésben játszott jelentős szerepe mellett a klasszis quarterback egy fontos ligarekordot is ostromol.

Már csak négy TD-átadás hiányzik ahhoz, hogy beállítsa Peyton Manning 49-es, 2004-ben jegyzett vonatkozó csúcsát. S passzolt yardokban is jól áll: pályafutása során másodszor jutott túl a négyezres álomhatáron, momentán 4095 yardnál jár. Ki gondolná, hogy karrierje elején a szakemberek nem sok jót néztek ki belőle: a Pats ‘ 2000-ben csak a hatodik körben, a 33. helyen (!) draftolta.


Brady és a Patriots a Super BNowl nagy esélyese (Getty)


2007 a nemzetközi labdarúgásban Kaká éve volt. A brazil játékmester 10 találattal gólkirály lett a Bajnokok Ligájában, csapata, az AC Milan pedig a Liverpool döntőbeli legyőzésével megnyerte a sorozatot.

A szakemberek egyöntetű véleménye szerint a BL-siker nem jöhetett volna össze Kaká nélkül. A labdarúgót ennek megfelelően 2006-2007-es BL-szezon legjobbjának is megválasztották. S ez csak egy díj a sok közül. A 25 éves középpályás a legjobb Európában játszó futballistának járó Aranylabdát is hazavihette, valamint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elismerése is őt illette meg, s a profi labdarúgók érdekvédelmi szervezete, a FiFPro díját is megkapta.

Minden jó, ha (az év) vége jó: az AC Milan fennállása során először, s első európai együttesként megnyerte a klubvilágbajnokságot. Naná, hogy a brazil zseninek főszerepe volt ebben is, nem véletlenül ítéltek neki oda a torna legjobb játékosának járó kitüntető címet.


Kaká a szerény sztár (Getty)


Ha motorversenyzők kerülnek szóba természetes a listára kívánkozna Talmácsi Gábor is, de ő majd az év magyar sportolója választáson lesz érdekelt. A MotoGP világbajnokának, Casey Stonernek a véleményünk szerint mindenképpen itt helye. A fiatal ausztrál motoros az első évében „csak” a nyolcadik helyen zárt a királykategória összetettjében, egy évvel később azonban már megszorítani sem tudták. Pedig a konkurencia igen erős volt: a tavalyi bajnok Hayden, a motorsport koronázatlan királya Rossi, de Pedrosáról, Capirossiról, Melandriról sem feledkezhetünk meg. Stoner azonban a bivalyerős Ducatival leiskolázta a teljes mezőnyt. A szezon 16 futamából 10-et megnyert, mindössze négyszer maradt le a dobogóról, az összes futamot befejezte, és végül 125 (!) ponttal előzte meg összetettben Pedrosát.


Már a nyár végére eldõlt, hogy Stoner a világbajnok (Getty)


Roger Federer a tavalyi FN-szavazáson az első helyen végzett, és most is jó eséllyel pályázik a címre, hiszen a 2007-es évben is parádésan teljesített. Idén kevesebb tornán (16) szerepelt, de így is 10 trófea került a gyűjteményébe. Köztük 2006-hoz hasonlóan három Grand Slam-versenyen nem talált legyőzőre. Csak a Roland Garros fináléjában kapott ki a salakspecialista Rafael Nadaltól, aki sorozatban harmadszor diadalmaskodott Párizsban. Az idei évet is természetesen a világranglista élén záró svájci 2006-ban valamivel több, mint 8 millió dollárt teniszezett össze, ami rekord maga nemében. Egy évvel később még ezt is sikerült túlszárnyalnia, 2007-ben a pénzdíjakból 10 millió dollárral gyarapodott a vagyona.


A svájci továbbra is a férfitenisz egyeduralkodója (Getty)


Nem volt egyértelmű, hogy a világbajnok Kimi Räikkönent vagy Lewis Hamiltont jelöljük a Forma-1-es pilóták közül, de végül a finnre esett a választásunk. Tisztelettel adózunk a brit újoncnak, de az utolsó futamokon elkövetett hibái miatt, ha csak egy ponttal is, de végül lemaradt a világbajnoki címről. Kimi gyengén kezdett, és a szezon jelentős részében végig a két mclarenes pilóta mögött állt összetettben. A riválisnál zajló belháború az ő malmára hajtotta a vizet, és a szezon második felére megerősödő Ferrarival szépen lassan lefaragta a hátrányát, és a legjobbkor, az utolsó versenyen vette át a vezetést. A Jégembert sokan féltették, az istálló vezetői sem mindig álltak ki mellette, de ő bebizonyította, hogy méltó utódja az olaszoknál a hétszeres bajnok Michael Schumachernek.


Világbajnoki pezsgõfürdõ (MTI/EPA)

Címkék: Sportmix