Premier Legue: a nagy négyes háborúja

Vasárnap a csúcsrangadók napja lesz a Premier League-ben: az éllovas Arsenal a harmadik Chelsea-t fogadja, a bajnok Manchester United pedig a Liverpool otthonába látogat.

Kapcsolódó linkek

angolfoci.lap.hu
sport.lap.hu

Arról, hogy milyen erők vonulnak fel vasárnap, mi sem árulkodik jobban annál, hogy mind a négy csapat bejutott a legjobb 16 közé a Bajnokok Ligájában. A bajnoki tabellát pillanatnyilag az Arsenal vezeti 37 ponttal, hétvégi ellenfele, a Chelsea három pont hátránnyal a harmadik. A címvédő MU 36 ponttal a második helyről várja a fordulót, míg a vasárnapi vendéglátója, a Liverpool 30 egységgel a negyedik helyen áll jelenleg.

„Kétségkívül ez a mostani lesz a Premier League legizgalmasabb szezonja. Mióta itt vagyok, nem fordult elő, hogy 16 fordulót követően az élen álló négy csapat között ilyen csekély lett volna a különbség” – magyarázta Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere.

Fabregas visszatérhet

A francia menedzser örömmel újságolta, hogy egyik, ha nem a legjobbja, a térdsérüléssel bajlódó Cesc Fabregas pénteken teljesen intenzitással edzett, s elvileg a Chelsea ellen vissza is térhet a csapatába. A másik oldalon Ricardo Carvalho és Florent Malouda játéka kérdéses, Didier Drogba, Michael Ballack, valamint Michael Essien viszont egészen biztosan kihagyja a londoni derbit.

A Chelsea menedzsere, Avran Grant büszkén mesélte, hogy csapata nemrég még hétpontos hátrányban volt az Arsenallal szemben, ám mára három pontra csökkent a különbség – és el is tűnhet vasárnap. „Csupa jókat mondhatok a leendő ellenfelünkről. Az Arsenal remekül szerepelt eddig, az pedig várható volt, hogy valaki megállítja – utalt az izraeli edző arra, hogy a múlt héten a Middlesbrough elvette az „ágyúsok” bajnoki veretlenségét. „Nem hiszem, hogy a bajnoki cím szempontjából meghatározó meccs előtt állunk. Az viszont biztos, hogy jó kis mérkőzés lesz, melyet meg akarunk nyerni” – mondta a pénteken a Chelsea-vel négyéves szerződést kötő Avran Grant.

A statisztika az Arsenal győzelmét vetíti előre. Hazai pályán a Wenger-csapat ugyanis csak egyszer kapott ki a Chelsea-től a Premier League-ben, és öt döntetlen mellett kilencszer legyőzte a városi riválist. Legutóbb 1-1-et játszott a két sztárcsapat.


Londonban és Liverpoolban is nagy csata várható (Getty)


Benítez optimista

A Liverpool hasonló cipőben jár, mint az Arsenal, Rafa Benítez együttese is az előző fordulóban (a Reading ellen) veszített először a bajnokságban. Ugyanakkor ez az Anfield Road-i csúcsrangadót illetően ez nem sokat jelent. „Miért jelentene? Kitűnő formában vagyunk, optimistán készülünk a rangadóra, miután a Marseille-t idegenben, négy góllal vertük a BL-ben” – így Rafa Benítez, a ‘Pool menedzsere, aki a vasárnapi összecsapás után egyeztet a klub tulajdonosaival, akiket korábban élesen kritizált, s ezzel az állását tette kockára. Nem vitás, a MU felett aratott esetleges sikerrel lényegesen kényelmesebb helyzetben beszélgethetne a főnökökkel.

„A lehető legtöbb győzelmet kell aratnia egy olyan csapatnak, melynek nagy tervei vannak bajnokságban, különösen a hazai találkozókat kell megnyerni. A vasárnapi meccs különleges lesz, meg akarjuk verni a Unitedet!” – tette hozzá a spanyol tréner.

A Liverpoolnak egyébként még hazai pályán is negatív a mérlege a MU-val szemben a Premier League-ben: négyszer nyert és három iksz mellett nyolcszor kapott ki. Legutóbb, idén márciusban 1-0-ra. „Nekünk és persze a Liverpoolnak is különösen fontosak az egymás elleni mérkőzések, hiszen a két csapat fő riválisként tekint a másikra. A győztes nagy lökést kaphat a folytatásra” – magyarázta Sir Alex Ferguson, a bajnoki címvédő MU menedzsere, aki a londoni rangadó kapcsán annyit mondott: szurkol, hogy döntetlen legyen a vége.

A Liverpoolba visszatérhet a két hetet kihagyó Xabi Alonso, s Javier Mascherano is játszhat a csúcsrangadón annak ellenére, hogy egy nagy rúgást kapott a lábára Marseille-ben. Steve Finnan játéka ugyanakkor egylőre erősen kétséges. Ferguson csapatában John O’Shea bajlódik kisebb sérüléssel. Owen Hargreaves újra egészséges, miután kiheverte a Derby County ellen összeszedett vádlisérülését.

A magyar nyelvű Eurosport2 a 14:30-kor kezdődő Liverpool-MU, valamint a 17 órakor esedékes Arsenal-Chelsea meccset is élőben közvetíti vasárnap. Az FN is részletesen számol be a rangadókról.

ARSENAL-CHELSEA – a Premier League-ben:
Összesen: 14 Arsenal gy., 5 Chelsea gy., 11 d.
Az Arsenal pályáján: 9 Arsenal gy., 1. Chelsea gy., 5 d.

Legutóbb:
Arsenal-Chelsea 1-1
2007. május 6., v.: Wiley
Gól: Gilberto Silva (43., 11-esből), ill. Essien (70.)
Kiállítva: Boulahrouz (43., Chelsea)

LIVERPOOL-MAN. UNITED – a Premier League-ben:
Összesen: 7 Liverpool gy., 16 MU gy., 7 d.
Liverpoolban: 4 Liverpool gy., 8 MU gy., 3 d.

Legutóbb:
Liverpool-Manchester United 0-1
2007. március 3., v.: Atkinson
Gól: O’Shea (90.)
Kiállítva: Scholes (86., MU)

Címkék: foci