BL: parázs csatákra van kilátás

A Lyon és a Fenerbahce együttese szerezte meg a két utolsó kiadó helyet a Bajnokok Ligájának nyolcaddöntőjében. A szerdán érdekelt csapatok trénerei a mérkőzések mellett már a lehetséges ellenfelekről nyilatkoztak: Wengernek és Mancininek mindegy kivel kerülnek össze a 16 között.

Két szerdai csoportban már az utolsó forduló előtt kialakult, hogy melyik két csapat lesz érdekelt a legrangosabb európai kupasorozat tavaszi folytatásában. Az F csoportban már az is eldőlt korábban, hogy a Manchester United végez az első helyen, a H-ban még a Sevilla és az Arsenal csatázott a csoportelsőségért. A E és G jelű kvartettben volt még egy-egy – továbbjutást érő – kiadó hely, amelyet sima győzelmekkel a Fenerbahce és az Olympique Lyon szerzett meg.

A francia bajnok nem a legjobb előjelekkel utazott Glasgowba, hiszen hazai pályán simán kikaptak a Rangerstől. Idegenben azonban jobban ment a Lyonnak, és a ki-ki meccsen végül magabiztos győzelmet aratott. „Az első két mérkőzésünk után már mindenki azt mondta, hogy csak az UEFA-kupás szereplésben bízhatunk. A csapat azonban megmutatta, hogy állhatatos munkával képes a bravúrra. A Stuttgart elleni győzelmünk volt a fordulópont” – mondta a mérkőzést követően Alain Perrin segédedzője, Christophe Galtier.





Rangers FC v Lyon
Uploaded by thefootie


A skótok az első félidőben hamar hátrányba kerültek. A fordulás után Jean-Claude Darcheville lábában volt az egyenlítő gól, a csatár azonban három méterről csak a kapufát találta el. „Ez a pályafutásom legszomorúbb napja. Tisztában vagyok vele, hogy be kellett volna lőnöm a helyzetet, és akkor ki tudja, hogy alakul a mérkőzés” – mondta az utolsó 20 percre becserélt csatár, aki nemrég épült fel a sérüléséből. A Glasgownak elég lett volna egy pont is a továbbjutáshoz, de Darcheville helyzete után a Karim Benzema két gyönyörű góllal végleg megpecsételte a skótok sorsát.

Szenzációsan kezdte az idei BL-csoportkört a Fenerbahce együttese, amely az Inter legyőzésével az első játéknap legnagyobb meglepetését szolgáltatta. A török együttes produkciója igen értékes, hiszen azóta az olasz bajnok még pontot sem vesztett a kiírásban. Az isztambuli csapat az utolsó fordulóban is remekül teljesített, és a CSZKA Moszkvát idegenben győzte le 3-1-re.

„Jól játszottunk idáig is a bajnokságban, de sokáig idegenben szerencsétlenül alakultak az eredmények. Mostanra összeért a csapat, és nemcsak a török pontvadászatban, hanem a BL-ben is egyre jobbak vagyunk” – nyilatkozta az UEFA-nak Selçuk Şahin. A Fenerbahce története során először jutott be a 16 közé, de a törökök nem akarnak itt megállni. „Bárki jöhet, képesek vagyunk bejutni a negyeddöntőbe. Nagyon bízom a csapatban” – mondta a brazil származású Gokcek Vederson.




Az Arsenal ugyan legyőzte hazai pályán a Steaua Bucurestit, de mivel a Sevilla is nyert, így a londoniaknak meg kellett elégedniük a második hellyel. Ez azt jelenti, hogy az Ágyúsok a legjobb 16 között a Real Madriddal, a Barcelonával, az Interrel, az AC Milannal vagy a Portóval találkoznak. Az együttes trénere azonban nem aggódik.

„Két éve a Juventus és a Real Madrid ellen léptünk tovább az egyenes kieséses szakaszban. Mindegy kivel kerülünk össze, biztosan nehéz ellenfelet kapunk” – mondta Arsene Wenger, aki a szerda esti meccsen a kezdőbe jelölte a két hónapos sérüléséből felépülő Robin van Persie-t. A hétvégén az Arsenal a Chelseavel találkozik a bajnokságban, de a holland játékost szereplése egyelőre kérdéses: „Nem szeretnénk kockáztatni, a Chelsea elleni mérkőzés nagyon kemény lesz, nem akarom, hogy újra kidőljön a sorból Robin.”




Az Internél sem különösebben aggódnak a nyolcaddöntőbeli ellenfél miatt. Az argentin Cambiasso természetesen izgalommal várja a jövő pénteki sorsolást, de a véleménye szerint a legerősebb ellenféllel úgysem kerülnek össze. „A véleményem szerint az AS Roma ellen lenne a legnehezebb dolgunk, velük viszont nem sorsolhatnak össze. A többi csapat nagyon kiegyensúlyozott, nincs olyan, akit szeretnénk mindenképpen elkerülni” – mondta az argentin középpályás. Érthető is Cambiasso önbizalma, hiszen az Inter veretlenül vezeti a bajnokságot, és a BL-ben is parádésan teljesít Roberto Mancini csapata.




—-A nyolcaddöntő csapatai—-

A labdarúgó Bajnokok Ligájában a legjobb 16 közé jutott csapatok:

Csoportelsők:
AC Milan (olasz, címvédő)
FC Porto (portugál)
Chelsea (angol)
Real Madrid (spanyol)
FC Barcelona (spanyol)
Manchester United (angol)
Internazionale (olasz)
Sevilla (spanyol)

Csoportmásodikok:
Celtic Glasgow (skót)
FC Liverpool (angol)
Schalke 04 (német)
Olimpiakosz (görög)
Olympique Lyon (francia)
AS Roma (olasz)
Fenerbahce (török)
Arsenal (angol)

A nyolcaddöntő sorsolását jövő pénteken Nyonban tartják. Két egy nemzetbeli válogatott a 16 között még nem kerülhet össze. Az első mérkőzéseket február 19-én és 20-én játsszák, míg a visszavágókra március 4-én és 5-én kerül sor.
Címkék: foci