Csengőhangokkal mentenék meg a hazai könnyűzenét

Egy hazai cég csodafegyverként mutatta be új találmányát, amellyel megmentenék a hazai könnyűzenét. A lényeg, hogy a zenei tévén, vagy rádióban hallott számot azonnal megvehetjük csengőhangként. Hogy a szolgáltatás a sok sebből vérző magyar könnyűzenét nem menti meg, az több, mint valószínű, de az mindenesetre kiderült, hogy az emelt díjas csengőhang jó üzlet.

A 17611 Rádió sms elnevezésű találmány lényege, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően, bonyolult, összetett kódok használata nélkül teszi lehetővé mobil tartalmak – elsősorban true tone és polifonikus csengőhangok – letöltését. Leegyszerűsíti a felhasználó részére a megrendelési folyamatot.


A jelenleg működő mobiltartalom-értékesítői modellek lényege, hogy különböző felületeken adott előadó, adott dalához kapcsolódó kódot kommunikál a szolgáltató (ahol a betűjelek általában a szolgáltatóra vonatkoznak, a számok pedig az adott szolgáltatáson belül elérhetővé tett egy bizonyos dalra), melyet felhasználó egy sms formájában elküld egy szintén a felületen kommunikált, emelt díjas telefonszámra. A kért mobiltartalomhoz kapcsolódó – általában wap – linket egy válasz sms-ben kapja meg a felhasználó. A tartalom megvásárlásához tehát pontosan ismernie kell az előadó nevét, a dal címét, valamint azt a bonyolult kódot, ami az adott dalra mutat.

A Rádió sms esetében viszont a felhasználó adott audio, vagy audio-vizuális médium műsorán észleli a megszerezni kívánt tartalmat. Az elhangzás ideje alatt egy meghatározott telefonszámra elküldi a médium nevét. A rendszer az sms alapján beazonosítja, hogy az adott sms elküldésekor az adott médiumban mely előadó mely dala hangzott el. Az így a csengőhang wap linkjét a rendszer egy válasz sms-ben juttatja el.


„A szerző megélhetése került veszélybe”

A szolgáltatás fejlesztői szerint az egyedülálló találmány nagyban javíthat a könnyűzenei élet szereplőinek az elmúlt években igencsak nehézzé vált helyzetén. A zenészek munkáját ugyanis nagyban nehezíti az, hogy a kalózlemezek, és a file-cserélő oldalakon történő dalletöltések után nem illeti meg őket jogdíj, ezért munkájuk anyagi ellentételezése az elmúlt években jelentősen csökkent, így több zenekar, előadó, szerző megélhetése került veszélybe.


Zenészek nehéz helyzetben (Fotó: Red Lemon)



Az üzleti vállalkozást a szolgáltató cég még olyan neves előadók méltatásával is alátámasztotta közleményében, mint Pély Barna, a United frontembere, Kiss Endi, a Hooligans dobosa, és Péter Szabó Szilvia, a Nox énekesnője. Hogy a nehéz sorsú popzenészek ezentúl majd dúskálni fognak-e a jogdíjakban, azt még nem tudni, de az biztos, hogy az emeltdíjas csengőhang-szolgáltatás elég jó üzlet az biztos.

600-700 milliós piac

Malcsiner Péter, a piacvezető Magyar Telekom mobil tartalomszolgáltató cége, az M Factory vezérigazgatója a FigyelőNetnek elmondta, hogy becslése szerint a csengőhangok piaca nagyjából 600-700 milliós lehet. A műsorok közbeni SMS-es megrendelést igen nehezen kivitelezhető szolgáltatásnak tartja, mert már pár másodperces csúszás egy másik szám lekérését jelentheti. Ráadásul emiatt a szolgáltatónak sok médiummal kell szerződéses kapcsolatot tartani. Malcsiner úgy véli, hogy az új szolgáltatás ugyan nem valószínű, hogy megmentené a hazai könnyűzenét, de megnövelheti a csengőhangok forgalmát.

Az M Factory felmérése szerint a külföldi-hazai előadok aránya a csengőhangoknál kétharmad-egyharmad a külföldiek javára. A vezető irányzatok sorrendje pedig a pop, a rock, az R&B, az elektronikus és a mulatós. A felhasználók egyre gyakrabban választják a true tone csengőhangtípust a polifonikussal szemben.

50 milliót csenget a zenészeknek

A csengőhangokból származó szerzői jogokból éves szinten mintegy 50 millió forint jogdíj folyik be a szerzői jogi irodához – árulta el a FigyelőNetnek Sajó Zuszanna, az Artisjus osztályvezetője. Az emelt díjas sms fogyasztói árának 10 százalékát kell befizetniük a tartalomszolgáltatóknak, de legalább 22 forintot. Ezt az összeget utalják át ők a szerzőknek, amit a csengőhangokat szállító cégek negyedéves forgalmi jelentéséből állapítanak meg.

Az Artisusak nincs olyan kimutatása, hogy a kifizetések milyen arányban oszlanak meg a hazai és a külföldi előadók között, de Sajó Zsuzsanna becslése szerint nem kevesebb a magyar eladók után befizetett jogdíj, mint a külföldi sztároké. Az jogvédők azt ugyancsak nem tudták megmondani, hogy mekkora a legmagasabb kifizetett összeg, de az alsó határ a kifizethetőségi határ, amely 100-200 forintot jelent.
Címkék: Magazin