Ledózerolják a Budai Park Színpadot

Lebontják a Budai Park Színpadot. A főváros és a kerületi önkormányzat sem működteti tovább. A több mint háromezer négyzetméteres területen közparkot alakítanak ki. Hogy ezen belül milyen funkciókkal, az majd ötletpályázaton dől el.

A XI. kerületi önkormányzat részéről a FigyelőNetnek elmondták, a legnagyobb gond a színpaddal éppen az elhelyezkedése. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis egy közpark beépíthetősége 1+1 százalékos lehet. Ez a Feneketlen tó körüli park esetében, már így is jelentősen túllépték. Az ittlévő épületek közel 7 százalékát foglalják el a területenek. Így, az önkormányzat nem is kaphatna engedélyt az átépítésre.

Emellett, a tulajdonviszonyok sem segítik a rendezést, ugyanis a főváros megtartaná a parkot, viszont az épületet szeretnék átvetetni a kerületi önkormányzattal, amiről tárgyalások folynak. Az épület jelentős beruházással történő felújítása ellen szól az is, hogy a Kopaszi-gát területén frissen épült egy hasonló kondíciókkal rendelkező vízi színház. Két hasonló, nyitott rendezvények megtartására alkalmas épület pedig vélhetően felesleges egy kerületben.


A könnyû mûfaj temploma volt (fotók:mti.hu) – KÉPEK


A lebontásra ítélt a Feneketlen tó szomszédságában található, színház nézőtere 2 200 személyes befogadására volt képes hajdanán. 1958 és 66 között, mint Bartók Színpad esztrádműsorok és operettek tartoztak profiljába. Később is, az úgynevezett könnyű műfaj határozta meg karakterét. A könnyűzene népszerű koncertjei mellett színházi produkciók, elsősorban musicalek és rockoperák kaptak itt teret.

Címkék: Magazin