Pénzt ígértek a kortárs képzőművészetnek

A kortárs képzőművészet speciális támogatási programjára 2008-tól 100 millió forintos keretösszeget fordítana a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), amennyiben a projektekhez a magántőkét is sikerül bevonni.

“Egy induló, és a remények szerint hosszabb ideig létező, új program körvonalait dönthetnénk el együtt” – mondta Harsányi László elnök kedden, egy galériások, műgyűjtők, művészek és újságírók számára szervezett budapesti rendezvényen. Az elnök a résztvevők segítségét kérte a program támogatandó céljainak és a lebonyolítás részleteinek kidolgozásában.

A majdani pályázati rendszerben hozzáférhető 100 millió forint felhasználásának feltétele lenne, hogy a közös programok finanszírozásában megjelenjen a magánszféra – hangsúlyozta az NKA elnöke, megjegyezve, hogy az elképzelés kiemelten fontos része a fiatal művészek elindítása, a bemutatkozás lehetőségének megteremtése.

Mint mondta, a magántőke bevonására elvileg két lehetőség van. Az egyik az, hogy az állam adókedvezményt ad a művészeti támogatások után, erre azonban jelenleg nem lehet számítani – mutatott rá. A másik – az NKA terveiben is szereplő – lehetőségről szólva elmondta: olyan programokat keresnének közösen, amelyekbe szívesen fektet be a magántőke, és az üzleti szféra támogatását egészítenék ki költségvetési forrásból, akár minden egyes forinthoz egy állami forintot hozzáadva.

Hangsúlyozta, hogy nem ez az új program lesz a kortárs művészet egyetlen támogatási módja, hiszen a Képzőművészeti Kollégium éves költségvetése mintegy 300 millió forint. Erre épül ez a 100 millió forint, kifejezetten a most meghatározandó a célokra.

Mint mondta, a vélemények nagyon eltérőek arra nézve, hogy a támogatás mire irányuljon, az egyik elképzelés szerint a kortárs művészet külföldi megjelenítését támogatnák. Egy másik lehetőség a közgyűjteményeket, közösségeket gazdagító műalkotás-vásárlás, de felmerült az is, hogy magánkezdeményezésként megvalósuló kiállításokhoz a többnyelvű katalógusokat finanszírozza az NKA.

Címkék: Magazin