Portlandben marad a Davis Kupa

Tizenkét évnyi várakozás után ismét az Egyesült Államoké a Davis Kupa. A jenkik otthon esélyt sem hagytak a címvédő oroszoknak: már az első két napon kivívták a győzelmet.

Kapcsolódó linkek


tenisz.lap.hu
sport.lap.hu

Magyar idő szerint vasárnap kora hajnalban a Bob Bryan-Mike Bryan testvérpár három játszmában győzött az orosz Nyikolaj Davigyenko-Igor Andrejev duó ellen a portlandi döntő harmadik mérkőzésén, és ezzel a házigazdák behozhatatlan előnyre tettek szert.

A páros küzdelem csak az első játszmában eredményezett komolyabb csatát. A láthatóan nem igazán összeszokott, többször is konzultáló orosz páros – Andrejev és Davigyenko korábban mindössze egy alkalommal játszott egymás mellett, míg utóbbi idén csupán kétszer teljesített párosban – az első szett rövidítésében 4-3 után került kettős hátrányba.

Ekkor Andrejev földhöz verte ütőjét, s 5-3-s amerikai vezetés után nem volt megállás. A Bryan-fivérek 7-4-re megnyerték a tie-breaket, majd simán begyűjtötték a meccsből (és egyben a döntőből) hátralévő két játszmát.

Az első napon Andy Roddick Dmitrij Turszunovot simán, míg James Blake Mihail Juzsnijt nagy küzdelemben múlta felül, így az ötmérkőzéses – négy egyesből és egy páros meccsből álló – fináléban az Egyesült Államok 3-0-s vezetésre tett szert. Az orosz csapat még a helyi idő szerint vasárnapi két egyes esetleges megnyerésével sem tudja ledolgozni a hátrányt.


A gyõztesek: balról Roddick, Blake és Bob Bryan (AP)


Az Egyesült Államok 32. alkalommal végzett az élen a Dwight Filley Davis amerikai teniszezőről elnevezett sorozaton – igaz, a torna legsikeresebb nemzete 1995 óta nem nyerte meg a sorozatot.
Akkor a Pete Sampras vezette csillagsávosok épp Moszkvában, salakon (!) vívták ki az elsőséget.

Davis Kupa, döntő
Portland, kemény borítás:
Bob Bryan, Mike Bryan-Nyikolaj Davigyenko, Igor Andrejev
7:6, 6:4, 6:2
Egyesült Államok-Oroszország 3-0

Szombaton játszották:
Roddick-Turszunov 6:4, 6:4, 6:2
Blake-Juzsnij 6:3, 7:6, 6:7, 7:6

Címkék: tenisz