Megjelent a magyar sci-fi kultkönyve

Szombaton került a boltokba a magyar sci-fi irodalom legismertebb és legelismertebb művének, a Katedrálisnak a második kiadása. Fonyódi Tibor (Harrison Fawcett) író a FigyelőNetnek elmondta, arra számít, hogy az első kötet óta eltelt évek alatt felnőtt generációhoz is el fog jutni alkotása.

Újból kiadták a kilencvenes évek legsikeresebb magyar sci-fi regényét, a Katedrálist. A történet szerint 2294-ben egy terroristacsoport felszámolására elitkatonákat küldenek vissza a Néró korabeli Rómába. A könyv azonban több mint egy sablonos időutazás-történet: a szerző alapos vallási és tudományos ismeretei meglepő és elgondolkodtató fordulatokban gazdag történetet tár az olvasó elé.

„A jó könyv olyan, mint a jó bor, be kell érnie” – mondta Fonyódi Tibor lapunk azon kérdésére, miért jelentette meg nagy sikerű könyve második kiadását. Hozzátette: 1998 óta felnőtt egy generáció, ezért reméli, új olvasói is lesznek. „Ez a kiadás annyiban különbözik az előzőtől, hogy alaposan rendbe szedtük a szöveget. A javításokkor sokszor majdnem földhöz vágtam az eredeti verziót. Lehet, már érett fejjel kellett volna elsőre megírnom” – fogalmazott a Harrison Fawcett álnéven ismertté vált szerző, aki egyébként jelenleg a Magyar Televízió Tűzvonalban című sorozatának forgatókönyvét írja. „Ez minden energiámat leköti. Ezen kívül még két könyvre van szerződésem, ám ezek egyike sem sci-fi: egy világháborús regény és a Hadak útja sorozat utolsó kötete. De semelyik sem lesz Katedrális-volumenű munka” – mondta az író a közel ezer oldalas könyvre mutatva.



Fonyódi Tibor, a Katedrális szerzõje (Fotó: Angyal Ágnes)


Lapunk kérdésére, hogy nem csalódott-e, hogy – az egyébként sehol sem meghirdetett – dedikálásra csak viszonylag csekély számú rajongó ment el, azt válaszolta: „ezen a beszűkült piacon egy írót nem az minősít, hányan mennek el egy író-olvasó találkozóra, hanem a második kiadás ténye.

A Katedrális első kiadása – két kötetben – 1998-ban jelent meg, és azóta igazi ritkaságnak számít a magyar sci-fi piacon, csak antikváriumokban lehet néhol rábukkanni, az egyes példányokért pedig mélyen a zsebükbe nyúlnak a Fawcett-rajongók. Ezen hiány pótlására adták ki ismét, immár egy kötetben a Katedrálist. Mint Villányi Pál, a kötetet gondozó Cherubion Kiadó igazgatója lapunk kérdésére elmondta, egyelőre kétezer példányban nyomták ki, ám nagy forgalomra számítanak, és bármikor van lehetőség utánnyomásra. „A most kiadott könyv és a szöveggondozás minősége Európában bárhol megállná a helyét. Ennek ára van, ezért egy példány 4990 forintba kerül. De úgy gondolom, nagy lesz a kereslet” – mondta Villányi Pál.

Címkék: Magazin