Virtuális hidegháború fenyegeti a világot?

Mintegy 120 ország fejleszt különböző megoldásokat az internet fegyverként való használatára, miként lehetséges például a pénzügyi piacok és a kormányzati informatikai rendszerek megtámadása - olvasható a McAfee internetbiztonsági éves beszámolójában. Idén Észtországban meg is történt az első kibertámadás.

A világ számítógépeit érintő virtuális hidegháború és az informatikai rendszerek elleni támadások jelentik a következő évtized legnagyobb biztonsági kockázatait – hangsúlyozta a McAfee internetbiztonsági cég. Az országok egymás gyenge pontjai keresik azt interneten, hogy a virtuális támadásokkal politikai és katonai céljaikat elérjék. A kibertámadások kora idén meg is kezdődött: Észtország számos honlapja ellen intéztek támadásokat.

Kína a fegyverkezési harc egyik főszereplője?

A jelentés szerint Kína a virtuális hidegháború frontvonalán jár, az ázsiai országot már az Egyesült Államokból, Németországból és Indiából is megvádolták. “A kínaiak voltak az elsők, akik a virtuális támadásokat politikai és katonai célok megvalósítására használták” – mondta James Mulvenon a washingtoni hírszerzési és kutatási központ igazgatója. A jelentésben szereplő adatokat a brit Szervezett Bűnözés Elleni Ügynökség (SOCA), az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a NATO tudományos munkatársainak, tisztségviselőinek segítségével gyűjtötték össze.

Kína kiberfegyverkezésére már az amerikai védelmi minisztérium is felfigyelt. Szerintük a kommunista államban speciális egységek és csoportok működnek, amelyeknek a kibertámadások kidolgozása és összehangolása a feladatuk. Mindennek célja az ellenség számítógépes hálózatainak megbénítása úgy, hogy közben saját rendszerüket megvédik. Így semlegesíthetik a másik fél polgári és katonai hálózatait, aminek katasztrofális következményei lehetnek.

Megtörtént az első támadás?

Észtország ellen történt meg az első összehangolt kibertámadás idén áprilisban és májusban, amikor számos kormányzati, önkormányzati és újság honlapját megbénították. A balti államban egyébként rendkívül fontos szerepet tölt be az internet: az egész világon ott lehetett először interneten is leadni a parlamenti választásokon a szavazatokat.

A támadások a második világháborús emlékmű eltávolítása után kezdődtek. „Ez volt az első eset, hogy egy független államnak kibertámadásokat kellett elszenvednie” – nyilatkozta akkor az észt miniszterelnök. Bár egyértelműen nem jelentették ki, hogy Oroszország támadta meg az észteket, arra többen is céloztak. Erősen elgondolkodtató, hogy egy orosz IP-cím mögül indították az akciókat, és hogy mindez a két ország viszonyában jelentős feszültséget okozó szovjet világháborús emlékmű eltávolítása után történt. A Kremlben azóta is tagadják, hogy bármi közük lenne a történtekhez.

Kifinomultabb módszerek

A hírszerző szolgálatok már régóta rutinszerűen ellenőrzik más országok informatikai hálózatait. A rendszerek gyenge pontjait keresve évről-évre egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak.

Az ipari kémkedés ellen és a hálózatokat ért támadások kivédésére a kormányoknak sürgősen erősíteniük kell a védelmi rendszereiket. “A virtuális bűnözés mára már globális szintre emelkedett” – mondta Jeff Green, a McAfee Avert Labs. alelnöke. “Egyértelműen kirajzolódott, hogy a fenyegetés nem csupán ipari vállalatokat és egyes embereket érint, hanem egyre inkább nemzeti szintű kockázatot jelent” – hangsúlyozta Green.

Címkék: tech