Széles kínálat a telekpiacon

A belsőbb fővárosi kerületekben kisebb építési telkeket kínálnak a nagyfokú beépítettség miatt, a budai hegyvidék és Pest külső kerületei viszont bővelkedtek a parcellákban – derül ki az Otthon Centrum felméréséből, amely a családi házas, átlagosan 2 ezer négyzetméteres telkek piacát vette górcső alá.

Méret szerint a II., III., X., XI., XII. és XIII. kerületekben sok, kétezer négyzetméter feletti telek is szerepelt a kínálatban, ám azokat társasházak, sorházak építésének céljából vásárolják meg vállalkozások.


Kis méretű telkek inkább olyan kerületekben fordulnak elő, amelyeknek vannak belvároshoz közeli részei, így a II., III., XIII. kerületben. Az átlag parcellaméret 1 000 négyzetméter körül ingadozik. A budai oldalon általánosan elmondható, hogy nagyobb az átlagos telekméret, amit családi házak építésére kínálnak. Általában kisebb földterületeket kínálnak a XV., IV. és XVIII. kerületekben. Az átlagos telekméret egyik kerületben sem éri el a 900 négyzetmétert.


Külső kerületek: bőséges kínálat

Az árak még változatosabb képet mutatnak, mint a méretek. A legdrágább parcella a XIII. kerületben van a 2 ezer négyzetméter alatti kategóriában. A drága ingatlanok rangsorában a II., a XIV. és a III. kerület következik. Nemcsak a legdrágább parcella található a XIII. kerületben, de az átlagos telekár is itt a legmagasabb, csaknem 200 millió forint körüli. Ezután következik sorban a XIV., XII. és a II. kerület a drágasági listán. Átlagban a legolcsóbbak növekvő sorrendben a XXIII., XVIII. és XV. kerületek. A legolcsóbb telek a XVII. kerületben található, ezt követi a XV., III. és XXII. kerület.

Budaörs és Budakeszi a legdrágább

Budapest vonzáskörzetében Mogyoródon kínálják a legtöbb telket eladásra az interneten. Sokkal lemaradva következik Pécel és Érd. A legkevesebb eladó telek Budajenőn, Tárnokon és Dunakeszin vár eladásra. Az agglomerációban a legnagyobb telkeket Mogyoródon, Szentendrén, Szigetszentmiklóson és Tárnokon kínálják a családi háznak való parcellák kategóriájában, míg a legkisebb telkeket Dunakeszin, Kistarcsán és Szigethalmon.

Az árak is sokkal kisebb sávban mozognak az agglomerációban, mint Budapesten. A legmagasabb áron találtunk telket Budaörsön (75 millió forintért), Budakeszin és Tárnokon (mindkét településen 65 millió forintért). A legalacsonyabb maximumok Ecseren (12 millió forint), Kistarcsán (12,5 millió forint) illetve Zsámbékon (15,5 millió forint) voltak. Az átlag telekár nagyjából 10-20 millió forint között ingadozik. Átlagosan olcsóbban kaphatunk parcellát Őrbottyánban, Szadán és Szigetszentmiklóson.

Címkék: ingatlan