5 ismeretlen, de csábító sípálya

Ugyan mindenkinek megvannak a jól bevált osztrák, szlovák avagy olasz síterepei, ahová szívesen jár vissza, érdemes újabbakat is felfedezni a már megszokott pályák mellett. Bár a legtöbben január-februárban indulnak a hóbiztos terepek felé, a „besíző”-szezon már november elejétől-közepétől kezdetét vette. Aki eddig még nem foglalta le a síútját, akár a kevésbé ismert síterepek közül is csemegézhet, melyek többsége december elején nyitja meg kapuit.

Az újjáéledő Borovec

A Balkán-félsziget egyik legmagasabb pontjánál, a Muszala-csúcs tövében, a Rila-hegység északi oldalán található Borovec. Szófiától könnyen megközelíthető, csupán 70 kilométert kell utazni a síelés szerelmeseinek, akik – ha szerencsések – akár 2 méteres hótakaróra is számíthatnak. A terület az elmúlt években első osztályú síközponttá fejlődött, ahol luxusszállodák, éttermek, éjszakai szórakozóhelyek és kitűnő téli sportolási lehetőségek várják a látogatókat, bár érdekes módon a pályákat elsősorban a brit turisták fedezték fel. Borovec lejtőit novembertől márciusig borítja hó, a legjobb és legvastagabb hótakaró a Markudzsik-pálya környékén található 2040-2560 méter magasan.

Borovec – amely már kétszer adott otthont az alpesi sívilágbajnokságnak – hosszú és változatos, esténként kivilágított sípályákkal (6 kék, 9 piros, 4 fekete pálya) és felvonórendszerrel (2 ülő, 6 húzó, 1 kabinos és néhány gyermekfelvonó) várja a síelni vágyókat. A pályák hossza összesen 58 kilométer, s Borovecen található egyúttal Bulgária leghosszabb lesiklópályája (Jasztrebec), amely 5800 méter hosszú. A kezdők (Sitnyakovo, Rotata, Suhar), a haladók (Martinovi Baraki, Jasztrebec, Muszala) és a snowboardosok egyaránt találhatnak számukra kedvező pályát a változatos kínálatból.

Montecampione: tóra néző kilátás

Az olaszországi Montecampione a milánói repülőtér közelében található (mindössze 50 percre) a szigetekkel teli, 16 kilométer hosszú Iseo-tó mellett, amely még olaszországi viszonylatokban is nagynak számít. Montecampione Olaszország legújabb és legexkluzívabb sípályái közé tartozik, amely december és március között működik. Valamennyi életkorú és sítudású sportoló megtalálhatja a neki megfelelő terepet a 20 – 1200-2800 méter magasan fekvő – pálya (4 kék, 12 piros, 4 fekete) közül. A megfelelő magasság eléréséről 13 felvonóval összesen 10 kilométer hosszú liftrendszer gondoskodik, amely óránként 18 ezer fő feljutását biztosítja az összesen 80 kilométer hosszú pályákra. Síelés közben az Iseo-tóra néző csodás kilátás garantálja a felejthetetlen téli élményt.

A Montecampione-i sípályák egyike (forrás: montecampione.it)

Brassó: a jövő síparadicsoma

A Brassótól 13, Bukaresttől 186 km-re található Brassó-Pojána (Poiana Brasov) az egyik legjobban kiépített síközpontnak számít Erdélyben. Pojánába tömegközlekedéssel is eljuthatunk, ugyanis a brassói vasútállomástól rendszeresen indulnak turistabuszok a síközpontba. A központ 12 jól karbantartott, kivilágított, különböző nehézségű sípályáival (3 piros, 4 kék, 3 fekete), szlalom-, illetve sífutópályájával várja a síelni vágyókat 1050-1800 méter tengerszint feletti magasságban. A snowboardosoknak is ideális terepet nyújt a számukra fenntartott, 3 különböző nehézségű pálya. A lejtők hossza 300-3821 méterig terjed, míg az összesen 15 kilométernyi pályákhoz a feljutást 11 lift biztosítja az óránként mintegy 7 ezer síelő számára.

L’ Aquila: nemcsak Alpok

L’Aquila jól eloszlatja azt a tévhitet, miszerint ha Olaszországról van szó, akkor irány az Alpok. Elfeledkezünk ugyanis az Appeninek hegyvonulatáról, mely szintén kiváló síterepet nyújt. L’Aquila (Abruzzo tartomány fővárosa) az Appeninek legmagasabb része, s télen a történelmi és kulturális nevezetességeiről híres régió egyúttal kiváló síelési lehetőséget kínál.

Síelés az Appeninekben (forrás: campofelice.it)

Több mint 20 síterepe közül a Campo Imperatore és a Campo Felice a legismertebb. A L’Aquilától autóval negyedóra alatt elérhető az 1100-2200 méter magasan lévő, 5 felvonóval megközelíthető, mintegy 20 km sípályát (2 kék, 3 piros, 3 fekete) kínáló Campo Imperatore, amely már a XX. század elején sícentrummá vált. A síelés szerelmeseire eltérő nehézségű pályák (6 kék, 7 piros, 6 fekete) várnak, míg a snowboardozni vágyóknak snow-parkot is kínálnak 1300-2500 méter magasan.

Port du Soleil: határátlépés síelve

A francia és a svájci határnál fekvő síközpont az 1960-as években nyílt meg; igaz, eleinte külön-külön üzemeltek, majd 1968-ban került sor a francia és a svájci pályák egy kézben történő egyesítésére. Napjainkban összesen 650 kilométer hosszúságú pályarendszer várja az odaérkezőket, akik akár a szomszédos országba is „átruccanhatnak”.

Az összesen 278 pálya eltérő nehézségi fokokat kínál: a pályarendszerből 112 kék, 104 piros, 34 zöld és 28 fekete nehézségű várja a téli sport szerelmeseit. Ráadásul nem is kell várni a síközpont december eleji üzembe állására, november 17-től ugyanis 4 állomást már megnyitottak (egyet a francia, hármat a svájci részen). Míg az 1400 méteres magasságokban 40, addig a legmagasabb részen, 2466 méter magasan 80 cm vastagságú hótakaróra is számíthatnak a síelők. Az idei síszezon egyik újításának számít, hogy az 5-12 éves gyermekek számára is kialakítottak egy hóparkot, azaz egy speciális kezdő síterepet.

Címkék: utazás