Renault: Alonso lesz az első számú pilóta

A Renault új pilótakettőssel szerepel majd 2008-ban, állítja Flavio Briatore, a franciák csapatvezetője. Az olasz elárulta azt is, hogy egyikük „60 százalék biztonsággal” Alonso lesz.

Kapcsolódó linkek


forma1.lap.hu
sport.lap.hu

Az olasz hírügynökségnek (ANSA), illetve a La politica nel pallonénak nyilatkozó Briatore nem rejtette véka alá terveit.

Eszerint a McLarennel összeboronált Heikki Kovalainen, illetve a meggyengült pozíciójú Giancarlo Fisichella is távozik, míg helyükre a két vb-címét épp Renault-színben elérő Fernando Alonso, illetve Nelsinho Piquet érkezhet.

„Az biztos: a Renault jövőre új pilótákkal versenyez majd” – így Briatore. „Alonso érkezésének esélye 60 százaléknyi, előnyünk továbbá az is, hogy ő is ismer minket, mi is ismerjük őt. A következő napokban tárgyalni fogunk. Dönthet a ma és a holnap között, és szerintem nem fog habozni. Persze, a helyzet nem egyszerű. Olyan, mint amikor az elvált házasok ismét közelednek egymáshoz.”

A spanyol klasszis, aki két hete szakított a McLaren-Mercedesszel, 2005-ben és tavaly világbajnokságot nyert a Renault-val.

A fiatal brazillal kapcsolatban Briatore nagy meglepetést ígér:
„Nelsinho teljesítménye már korábban meggyőzött minket. A tavalyi GP2 bajnokságban szinte végig versenyben volt Hamiltonnal, s ez már önmagában jó ajánlólevél. Rendkívüliek a képességei, jókora meglepetést okozhat. Kovalainennel elégedettek voltunk ugyan, hisz idén az autóból többet nem lehetett kihozni; Heikki gyors volt, hamar beilleszkedett, de másokkal is tárgyal, így majd meglátjuk.”

Az elmúlt idényben elsősorban csapattársával, A Mclaren istállónál újoncként is egyenlő elbánásban biztosított Lewis Hamiltonnal – több fonton is – csatázó, s korábban a Red Bull és a Toyota csapattal is hírbe hozott Alonso számára biztató, hogy Biratore már most előrebocsátotta, amennyiben az oviedói csatlakozik hozzájuk, az első számú pilóta összes kiváltsága megilleti majd.
„Egy Forma-1-es csapat nem támogathat két versenyzőt. Egyiküknek a pilóták versenyében kell harcolnia, míg a másiknak az az elsődleges szerepe, hogy a konstruktőrök vetélkedésében segítse alkalmazóit” – így az AFP-nek nyilatkozó Briatore.

Amíg Kovalainen jövője mellett kevesebb a kérdőjel, Fisichella még semmit sem tud a folytatásról: „Szeretnék a Forma-1-ben maradni, de még nem néztem körül, mik a lehetőségek. A Renault csapaton kívül is van élet, de egyelőre még nem egyeztettem senkivel, így Briatoréval sem. Semmi sem hivatalos még.”

Címkék: autó-motor