Vb-selejtező: szárnyalnak az argentinok

Argentína a harmadik mérkőzését is megnyerte a 2010-es labdarúgó-vb dél-amerikai selejtezősorozatában, Ecuador viszont újabb súlyos vereséget szenvedett, melynek következtében elveszítette a szövetségi kapitányát.

Kapcsolódó linkek

foci.lap.hu
sport.lap.hu

A korábbi kétszeres világbajnok Argentínának hazai pályán nem okozott gondot Bolívia legyőzése. A jelentések szerint a vendégek szemernyi veszélyt sem jelentettek a kapura, s hátul is csak az első bekapott gólig álltak a sarat – egészen pontosan a 41. percig.

Sergio Agüero első válogatottbeli találatával jutott előnyhöz Argentína, majd a szünet után Juan Roman Riquelme kétszer is beköszönt: az 56. percben szabadrúgásból, majd később egy tetszetős támadás végén, Lionel Messi asszisztálása mellett volt eredményes.

„Az első góljuk mindent eldöntött” – foglalta össze a Buenos Aires-i meccs lényegét Erwin Sanchez, a bolíviaiak szövetségi kapitánya. A mérkőzés persze nem csak a játékmester pazar teljesítménye miatt marad emlékezetes, lévén Javier Zanetti immáron a 116. válogatott találkozóját játszotta, mellyel beállította a vonatkozó rekordot.


Bolíviának esélye sem volt (AP)


Szombaton még további két világbajnoki selejtezőre került sor Dél-Amerikában: Kolumbia Ruben Dario Bustos szabadrúgásgóljával 1-0-ra verte Venezuelát, míg Paraguay 5-1-es vereséggel küldte haza Ecuadort. Az újabb súlyos vereség (korábban Brazília verte 5-0-ra a gárdát) miatt lemondott Luis Fernando Suarez ecuadori kapitány.

„A döntésem kizárólag a válogatott érdekeit szolgálja, talán nélkülem jobb eredményeket ér majd el a nemzeti csapat” – búcsúzott a szakvezető, aki a 2006-os németországi világbajnokságon a legjobb 16 közé vezette Ecuadort. Azt az együttest, mely a mostani vb-selejtezők során csak szenved: három találkozó után még pont nélkül áll, s ennél csak a gólkülönbsége kiábrándítóbb – az ugyanis 1-11…


Visszatért a félkarú paraguayi futballista

A korábbi paraguayi válogatott Julio Gonzales Ferreira lejátszotta első bajnoki meccsét azután, hogy két éve súlyos autóbalesetben elveszítette az egyik karját. A 26 éves csatár 2005 decemberében – az olasz Vicenza játékosaként – a velencei repülőtér felé haladva karambolozott gépkocsijával. Ferreira az 1-1-es döntetlennel végződött Olimpia-Tacuary találkozón művégtag nélkül, kezdőként közel hatvan percet játszott.


Vb-selejtező, Dél-Amerika
3. forduló:

Kolumbia-Venezuela 1-0 (0-0)
Gól:
Bustos (81.)

Argentína-Bolívia 3-0 (1-0)
Gól:
Agüero (41.), Riquelme (56., 73.)

Paraguay-Ecuador 5-1 (2-0)
Gól:
Valdez (9.), Riveros (27., 88.), Santa Cruz (50.), Ayala (83.), ill. Kaviedes (81.)

Az élcsoport:
1. Argentína 9 pont/3 mérkőzés
2. Paraguay 7/3
3. Kolumbia 5/3
4. Brazília 4/2
5. Uruguay 3/2 (5-1)
6. Chile 3/2 (2-2)

Címkék: foci