Nem tétnélküli a moldovai meccs

Látszólag tétnélküli találkozó vár szombat este a magyar labdarúgó-válogatottra Chisinauban, ám nagyon is fontos, hogy mire megy a Várhidi-csapat a moldovaiak elleni Európa-bajnoki selejtezőn. A szurkolók hitének megőrzése mellett ugyanis a csoport negyedik helye is „célkeresztben" van.

Kapcsolódó linkek


magyarfoci.lap.hu
sport.lap.hu

Várhidi Péter szövetségi kapitány korábban sokszor beszélt arról, hogy formálódó csapata jó ideig nem vív “tétmérkőzést” (hozzátéve: a csapatépítés a lényeg), ám az utóbbi időszak jó eredményei, a vártnál gyorsabb fejlődés minden válogatott találkozót felértékel.

A magyar válogatott mellé újra odaálló szurkolók, egyszersmind a közelmúltban – főleg a világbajnok olaszok legyűrésével – kivívott presztízs miatt sem mindegy, hogy milyen eredménnyel zárul a moldovai kirándulás.

Fontos a moldovai meccs

És persze van itt még valami. Nézzünk a táblára! A magyar csapat jelenleg az ötödik helyen áll a selejtezőcsoportban: egy mérkőzéssel kevesebbet játszva egy ponttal marad el az előtte posztoló Bosznia-Hercegovina mögött – azaz a negyedik hely még megcsíphető.


Várhidi Péter: kell egy gyõzelem! (MTI)



Másfelől, de nem mellékesen: „a vb-selejtező előtt a kiemeléseket a FIFA a világranglista alapján készíti el, és az európai országok között a 27. helyen állunk a bosnyákokkal azonos mutatókkal. Mivel kilenc csoportot alakítanak ki, jelenleg éppen beférünk a harmadik kalapba. Ezt a pozíciót számításaink szerint akkor őrizhetjük meg, ha a hátralévő két selejtezőből az egyiket megnyerjük” – vázolta fel a helyzetet a szövetségi kapitány. Bár Várhidi Péter nem mondta ki, nyilvánvaló, hogy az óhajtott sikert szombaton kell megszerezni.

A statisztika mellettünk szól

Moldova ugyanis papíron könnyebben verhető ellenfélnek tűnik, mint a címvédő Görögország, és ezt nem csak az erőviszonyok mondatják velünk, a múltat összerántó statisztika is erről árulkodik. A moldoviak ellen eddig négyszer játszott a magyar csapat, s két döntetlen mellett két győzelmet számol. Legutóbb, a március 28-án lejátszott Európa bajnoki-selejtezőn – sima – 2-0 volt az eredmény a javunkra.

A válogatott jó hangulatban, optimistán, ugyanakkor két alapembere nélkül kelt útra Chisinauba. „Vass Ádám sérülése még nem jött teljesen rendbe, és bár szerdán, Görögország ellen minden bizonnyal pályára léphet, szombaton még nem számíthatok rá. Juhász Roland egészséges, ő azonban a sárga lapjai miatt nem szerepelhet Moldovában” – mondta Várhidi. Gera Zoltán viszont útra kelt, a csapatkapitány az 50. válogatott meccsét játssza szombaton.


Gera Zoltán 50. válogatott meccsére készül (MTI)



Hiányzók a hazai oldalon is

Bár a moldovai nevek számunkra kevésbbé ismerősek, de nézzük, mi a helyzet a másik oldalon. A középpályás Evgheni Cebotari, illetve a védő Eduard Grosu hosszú idő után visszakerült a válogatott keretbe, ugyanakkor az Alexandru Gatcan, Victor Golovatenco, Andrei Corneencov trió eltiltás, a kapus Serghei Pascenco pedig sérülés miatt nem állhat Igor Dobrovolski kapitány rendelkezésére.

Moldova labdarúgócsapata a 61. helyen áll a világranglistán – 1994 óta ez a legjobb helyezése! -, 11 Eb-selejtezőjéből hat vereség mellett három döntetlent ért el (Bosznia-Hecegovina, Málta és Törökország ellen) és két győzelmet is aratott (Bosznia-Hecegovina és Málta ellen). Ez azért – moldovai szinten – nem rossz mutató…

Szép a közelmúlt

A mi a csapatunk eredménysorát illetően Várhidinak is van oka büszkének lenni. A bajuszos kapitány – a FIFA rangsorában 48. helyen állomásozó – alakulata az olaszok budapesti legyőzésével lépett a „jó útra”; azóta három győzelmet jegyez, az összképen csak a törökök elleni – igazságtalannak érzett – vereség ront.

Moldova ellen folytatódhat a jó sorozat.

Edzés nulla fokban

Péntek este a Moldova elleni meccs helyszínén nulla fokos hidegben tartott edzést Várhidi Péter. A magyar szövetség (MLSZ) tájékoztatása szerint a csapat elhelyezése kifogástalan, a chisinaui stadion talaja azonban göröngyös. Szintén a helyszínen derült ki, hogy a korábban beharangozott 30 ezres helyett egy 10 ezer néző befogadására alkalmas pályán rendezik a találkozót, melyre elővételben háromezer belépőt adtak el a házigazdák. Várhidi várhatóan szombaton, az ebédet követő taktikai megbeszélés után adja meg a kezdőcsapat összeállítását.


Eb-selejtező, C csoport:
Moldova-Magarország, 18:00
Chisinau, vezeti: Královec (cseh)

—-Statisztika—-

Közös múlt:
1999: Magyarország-Moldova 1-1, barátságos
2002: Moldova-Magyarország 0-2, barátságos
2002: Magyarország-Moldova 1-1, barátságos
2007: Magyarország-Moldova 2-0, Eb-sel.

EURO2008 – a két csapat meccsei
MAGYARORSZÁG:
Magyarország–Norvégia 1-4
Bosznia-Hercegovina–Magyarország 1-3
Magyarország–Törökország 0-1
Málta–Magyarország 2-1
Magyarország–Moldova 2-0
Görögország–Magyarország 2-0
Norvégia–Magyarország 4-0
Magyarország–Bosznia-Hercegovina 1-0
Törökország–Magyarország 3-0
Magyarország–Málta 2-0
Moldova–Magyarország, november 17.
Magyarország-Görögország, november 21.

MOLDOVA:
Moldova-Görögország 0-1
Norvégia-Moldova 2-0
Moldova – Bosznia-Hecegovina 2-2
Törökország-Moldova 5-0
Moldova-Málta 1-1
Magyarország-Moldova 2-0
Görögország-Moldova 2-1
Moldova-Norvégia 0-1
Bosznia-Hecegovina – Moldova 0-1
Moldova-Törökország 1-1
Málta-Moldova 2-3
Moldova-Magyarország, november 17.

A csoport állása:
1. Görögország 25 pont/10 mérkőzés
2. Norvégia 20/10
3. Törökország 18/10
4. Bosznia 13/11
5. Magyarország 12/10
6. Moldova 9/11
7. Málta 5/10

Címkék: foci