Valódi da Vinci-kódot találtak

Igazi da Vinci kód rejtőzik Leonardo Utolsó vacsora című festményében, állítja egy könyv, amely pénteken jelent meg Olaszországban. A felfedezett kód egy rejtett zenei művet tár elénk.

Zeneművet is komponált da Vinci az Utolsó vacsora című festményébe – derítette ki a kód megfejtője, Giovanni Maria Pala olasz zenész. Leonardo számos mesterfokon űzött képzettsége mellett tökéletesen elsajátította a lantművészetet is, emellett előszeretettel rejtett el fejtörőket munkáiban, az Utolsó vacsora pedig már eddig is számtalan spekulációnak adott táptalajt. „Elsőként az asztalterítő ragadott meg, amin egyrészt vízszintes vonalak, másrészt a kenyerekkel összhangban függőleges vonalak figyelhetők meg. Rögtön egy kotta hangjegyei jutottak az eszembe. Megpróbáltam lejátszani, azonban nem működött, a különálló részletek keresése nem bizonyult eredményesnek” – magyarázta Pala a Discovery Newsnak, aki szerint az Utolsó vacsorát egy harmonikus egészként kell szemlélni, amiben minden részletnek pontos jelentése van.


A hangjegyek a kenyérdarabok és a kezek helyén vannak, lejátszva egy 40 másodperces zeneművet adnak


A hármas csoportokban megjelenített apostolok azt sugallták, hogy a zene a 15. században jellemző, igen lassú 3/4-es ütemben játszandó. Pala azt is számbavette, hogy a keresztény szimbolizmus szerint a kéz és a kenyér összefüggésben vannak egymással. Ezek után végre megjelent a valódi zene, amit – akárcsak Leonardo írását – jobbról balra kell olvasni. „Hangjegynek jelöltem a kenyérdarabokat, valamint az apostolok kezeit, majd egy kottát rajzoltam a terítő és Jézus arca közé. Alig hittem a fülemnek, amikor lejátszottam a zenét. Egészen komoly hangulatú, szinte egy rekviem” – mondta Pala.

„Mindig foglalkoztatott a gondolat, hogy egy zenemű részlete rejtőzhet az Utolsó vacsorában, azt azonban soha nem gondoltam volna, hogy én magam találok rá dekódolva Leonardo titkos üzenetét” – mondta a felfedező.

Címkék: tech