Ifjúsági olimpia: Debrecen bizakodó

A méreteit illetően Debrecen a legkisebb és a legkevésbé tehetős a pályázók között, a cívis város mégis bizakodik, hogy 2010-ben megrendezheti az első ifjúsági nyári olimpiát.

Kapcsolódó linkek

olimpia.lap.hu
sport.lap.hu

Kósa Lajos polgármester leszögezte, hogy ha netán vesztenének is, sportpolitikájukat, benne a sportfejlesztéseket, a versenyek tömegének rendezését a jövőben is folytatják. A városvezető hangsúlyozta, hogy Debrecen mögött ott áll a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a kormány is, a kandidálása olyan összefogást szült, ami szinte példa nélküli.

Ami az esélyeket illeti, a város mellett szól, hogy Debrecen 2001 óta nyolc olimpiai sportágban rendezett sikeres világ- és Európa-bajnokságot, hogy a mintegy 240 ezer lakos egyharmada diák, s az a szempont is felmerült, hogy az ifjúsági olimpiát nem a nagyvárosoknak találták ki. A reménybeli házigazdák arra számítanak: a november 19-i szűkítés után, amikor a 9 jelöltből már csak 3-4 marad majd versenyben, Debrecen is rajta lesz a kiválasztottak listáján.


A kormány támogatja a kandidálását; a szándéknyilatkozatot októberben írták alá (MTI)


A 14-18 éves korosztályt mozgósító nyári ötkarikás versenyek debreceni megrendezésének közös ügyéről beszélt Elbert Gábor sportszakállamtitkár is. Úgy fogalmazott, hogy a sport bebizonyította: tudnak együtt gondolkodni, van közös nyelv az országban. Schmitt Pál szerint meglepően nagy érdeklődés mutatkozik az ifjúsági olimpia iránt, és a MOB elnökeként hangoztatta, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság őszintén örül cívis város jelentkezésének, és támogatja is a kandidálását. Schmitt Debrecent ideális házigazdának tartja.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) a múlt pénteki határidőig Debrecen mellett Athén, Bangkok, Guatemalaváros, Kuala Lumpur, Moszkva, Poznan, Szingapúr és Torino nyújtotta be a pályázati iratokat. Az ötkarikás testület jövő februárban dönt a rendezőről.

Címkék: Sportmix