BL: visszafogott öröm Liverpoolban

A forduló előtt egy ponttal szerénykedő Liverpool nyolcat számolt a vendég Besiktasra kedden a Bajnokok Ligája csoportkörében, ugyanakkor elképzelhető, hogy ez a fölényes győzelem sem menti meg a kieséstől a tavalyi döntőst. Éppen emiatt a 'Pool edzője, Rafa Benítez visszafogottan értékelt, kollégája viszont elnézést kért a csapata szurkolóitól.

Kapcsolódó linkek

bajnokokligaja.lap.hu
sport.lap.hu

8-0. Ennyire nyert a Liverpool a Besiktas ellen, amellyel egyrészt átírta a vonatkozó Bajnokok Ligája-rekordot, másfelől életben tartotta továbbjutási esélyeit. A kiütéses győzelem persze semmit sem ér, ha a tavalyi döntős nem nyer a hátralévő két meccsén – sőt, meglehet, hiába is szerez a mostani négyhez hat pontot, a további eredmények alakulása miatt nem jut tovább az A jelű csoportból.

Éppen ezért Rafa Benítez „nem száll el” csapata nyolc góljától, a ‘Pool szakvezetője elégedetten ugyan, de visszafogottan értékelt.


A nyolcból az egyik liverpooli gól (MTI/EPA)


Visszafogott öröm

„A korábbi meccseinken is sok helyzetünk volt, de azok rendre kimaradtak. Most viszont bementek. Szerencsére már a mérkőzés elején gólt szereztünk, és mivel a Besiktasnak is nyernie kellett volna, ellenfelünk kénytelen volt kitámadni, így további lehetőségeink akadtak a gólszerzésre” – magyarázta a spanyol szakvezető.

„A mostani győzelmünk talán kissé elbizonytalanítja további ellenfeleinket, főleg a Portót, amely legközelebb az Anfield Roadra látogat. Nekünk meg kell nyerni a következő két mérkőzésünket – aztán meglátjuk, elég lesz-e” – így Benítez. Kollégájára, Ertügrül Saglamra igencsak nehéz feladat várt a meccs után: a Besiktas mesterének elfogadható magyarázatot kellett volna adnia egy megmagyarázhatatlan vereségre. Nem is ment neki.



Nézze meg a gólparádét!

Bocsánatot kért az edző

„Ez a nulla-nyolc nagy csapás a csapatnak és a szurkolóknak – utóbbiaktól elnézést is kell kérnem. Nagyon nehéz elfogadni ezt az eredményt, de az élet nem áll meg. Keményebben kell készülnünk a jövőben, hogy javuljunk, ennyivel tartozunk a híveinknek” – préselte ki magából az edző. A Liverpool jelenleg a harmadik, a Besiktas az utolsó a csoportban, az első két helyen az FC Porto és a Marseille áll.

Koeman is magyarázkodhatott

Persze nem csak szegény Ertügrül Saglamrának, hanem a Valencia nemrég kinevezett szakvezetőjének, Ronald Koemannak is magyarázkodnia kellett, tekintve hogy emberei zsinórban harmadik BL-meccsüket bukták el, a norvég Rosenborgtól oda-vissza kikaptak. A Mestállában 2-0-ra. „Most már nagyon nehéz lesz kiharcolni a továbbjutást, persze semmi sem lehetetlen. A taktikánk, felállásunk nem volt rossz, helyzeteink voltak, de a Rosenborg gólja kizökkentett minket. Kiábrándító az eredmény, s sokat kell dolgoznunk, hogy olyan csapatunk legyen, melyet látni szeretnénk” – így a holland tréner.


Ronald Koeman csapata otthon bukott (AP)



Váratlan győzelem

A Rosenborg – szintén új – vezetőedzője, Trond Henriksen kiemelte a duplázó, utóbb a meccs emberének választott Steffen Iversen teljesítményét, majd elárulta: a mérkőzést megelőzően a döntetlennel is kiegyezett volna. „Remek találkozó volt, s nagyon jól játszottunk. Ez a három pont nagyon kellett nekünk, ám még mindig kérdéses, sikerül-e továbbjutnunk. Egy biztos: nagy lépést tettünk efelé” – így Henriksen. A négyest a kedden Gelsenkirchenben remiző Chelsea vezeti, a további sorrend Rosenborg, Schalke, Valencia.

Schuster: nyernünk kellett volna

A C csoportban a Real Madrid győzelme esetén már hátradőlhetett volna, csakhogy a királyi egylet támadói képtelenek voltak kifogni az Olimpiakosz kapusán, Antoniosz Nikopolidiszen. „Sok lehetőségünk volt, de vagy a kapufa, vagy a kapus mentett – nyilatkozta a Real edzője, Bernd Schuster, aki hozzátette: „Szerettük volna már most kiharcolni a továbbjutást, de nem sikerült, holott megérdemeltük volna a győzelmet.” A pireuszi gól nélküli döntetlen azt is jelenti, hogy a Real továbbra is nyeretlen Görögországban. „Pedig most majdnem sikerült” – replikázott Schuster. A német tréner együttese három pont fórral áll a tabella élén, az Olimpiakosz pedig a Werder-verő Lazióval holtversenyben a csoport második helyén tanyázik.

A BL-ben jól megy a Milannak

Az AC Milan – akárcsak odahaza – Doneckben is legyőzte a Sahtart, s Carlo Ancelotti edző azt reméli, ez a siker nagy lökést ad a csapatának a bajnoki meccsekre is. „Nagyon jól védekeztünk, igaz, az első 65 perc kapcsán ezt az ellenfelünk is elmondhatja magáról. Ám nekünk sikerült gólt szereznünk, és ezt követően már könnyebb dolgunk volt, hiszen az ukránoknak ki kellett támadniuk” – értékelt Ancelotti, aki a duplázó Filippo Inzaghit „nagyon nagy” játékosnak nevezte. Az AC Milan 9 ponttal vezeti a csoportot, az egyaránt hatpontos Celtic és Sahtar között a gólkülönbség rangsorol.


Kaká is betalált Doneckben (AP)



—-Néhány játékosnak sokba kerülhet a 0-8—-

A kedden Liverpoolban megalázó vereséget szenvedett török Besiktas labdarúgócsapatának elnöke nem tartja kizártnak, hogy a pályára lépett játékosok közül néhánytól megválik a klub.

Az isztambuli gárda első emberének szerdai reakciója egyáltalán nem meglepő, hiszen az angliai 0-8 már önmagában is nagyon megalázó. Ezen felül valószínűleg hosszú ideig mindenki úgy emlegeti majd az együttest, mint a Bajnokok Ligája legsúlyosabb vereségének elszenvedőjét.

“Valószínűleg szerződést bontunk néhány futballistánkkal. A Besiktas becsülete és hitelessége mindenek felett áll” – mondta Yildirim Demiroren, hozzátéve, hogy a kérdésben az igazgatótanács hoz majd döntést hétfőn.

A török újságok természetesen nem kímélik az együttest. “Talán ha másodosztályú csapat lépett volna pályára Liverpoolban, akkor osztoznánk a klub szomorúságában és csalódottságában. Ám így nincs bocsánat” – áll a liberális Milliyet című napilapban, amelynek cikke csak egy a kőkemény hangvételű írások közül.

A négy forduló után három ponttal álló Besiktas ennek ellenére még akár a nyolcaddöntőbe jutást is kivívhatja az A csoportból, amelynek utolsó két fordulójában a most második Olympique Marseille (7 pont) és az éllovas FC Porto (8 pont) ellen lép pályára.

—-Inzaghi beérte a Bombázót—-

A Bajnokok Ligájában kedd este szerzett két találatával Filippo Inzaghi beérte az európai labdarúgókupák örökranglistáján a legendás német Gerd Müllert, aki hozzá hasonlóan 62-szer volt eredményes.

A címvédő AC Milan 34 éves, Super Pippo becenévre hallgató világbajnok csatára 2001 óta szállítja a gólokat jelenlegi klubjának, de korábban már az AC Parma (1995/96), az Atalanta (1996/97) és a Juventus (1997-2001) színeiben is retteghettek tőle a kontinentális riválisok. Müller, a Nemzet bombázója ugyanakkor egy klub, a Bayern München játékosaként érte el rekordját 1964 és 1979 között.

Az európai labdarúgókupák góllövő-örökranglistája (a BEK, illetve BL, a KEK és az UEFA Kupa alapján):
1. Gerd Müller (német) és Filippo Inzaghi (olasz, AC Milan) 62-62
3. Andrij Sevcsenko (ukrán, Chelsea) és Raúl (spanyol, Real Madrid) 60-60
5. Eusebio (portugál) és Ruud van Nistelrooy (holland, Real Madrid) 56-56
7. Henrik Larsson (svéd, Helsingborg) 52
8. Thierry Henry (francia, FC Barcelona) 51
9. Alfredo di Stefano (argentin/spanyol) 50
10. Carlos Santilla (spanyol) 47

A Bajnokok Ligája góllövő-örökranglistája:
1. Raúl 58
2. Van Nistelrooy 52
3. Sevcsenko 47
4. Henry 43
5. Inzaghi 41
6. Alessandro del Piero (olasz, Juventus) 37

—-Eredmények—-

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló
A csoport:

Liverpool (angol)-Besiktas (török) 8-0
Porto (portugál)-Marseille (francia) 2-1

A csoport állása:
1. FC Porto 8 pont
2. Olympique Marseille 7
3. FC Liverpool 4
4. Besiktas 3

B csoport:
Valencia (spanyol)-Rosenborg (norvég) 0-2
Schalke (német)-Chelsea (angol) 0-0

A csoport állása:
1. Chelsea 8 pont
2. Rosenborg 7
3. Schalke 04 4
4. FC Valencia 3

C csoport:
Olimpiakosz (görög)-Real Madrid (spanyol) 0-0
Lazio (olasz)-Werder Bremen (német) 2-1

A csoport állása:
1. Real Madrid 8 pont
2. Olimpiakosz és Lazio 5-5 (6-6)
4. Werder Bremen 3

D csoport:
Celtic (skót)-Benfica (portugál) 1-0
Sahtar Doneck (ukrán)-AC Milan (olasz) 0-3

A csoport állása:
1. AC Milan 9 pont
2. Celtic Glasgow 6 (3-4)
3. Sahtar Doneck 6 (4-7)
4. Benfica 3

—-Szerdai program—-

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló:
E csoport:

Lyon (francia)-Stuttgart (német), 20:45
Barcelona (spanyol)-Rangers (skót), 20:45

A csoport állása:
1. Barcelona 7 pont (5-0)
2. Rangers 7 (5-1)
3. Lyon 3
4. VfB Stuttgart 0

F csoport:
Sporting (portugál)-AS Roma (olasz), 20:45
Manchester United (angol)- Dinamo Kijev (ukrán), 20:45

A csoport állása:
1. Manchester United 9 pont
2. AS Roma 6
3. Sporting 3
4. Dinamo Kijev 0

G csoport:
Internazionale (olasz)-CSZKA Moszkva (orosz), 20:45
Fenerbahce (török)-PSV Eindhoven (holland), 20:45

A csoport állása:
1. Internazionale 6 pont
2. Fenerbahce 5
3. PSV Eindhoven 4
4. CSZKA Moszkva 1

H csoport:
Steaua Bucuresti (román)-Sevilla (spanyol), 20:45
Slavia Praha (cseh)-Arsenal (angol), 20:45

A csoport állása:
1. Arsenal 9
2. Sevilla 6
3. Slavia Praha 3
4. Steaua 0

Címkék: foci