Nem lesz több Sziget Fesztivál?

Újpest önkormányzata azt szeretné elérni, hogy este tíz és reggel hat között ne tartsanak zenei produkciókat a Sziget Fesztiválon, ez pedig a rendezvény ellehetetlenítését jelentené – jelentette ki Gerendai Károly.

Mint a Sziget főszervezője újpesti nyílt téri sajtótájékoztatóján elmondta, az újpesti polgármesteri hivatal még a 2006-os fesztivált követően birtokháborítási pert indított a rendezvény szervezői ellen, mert a kerület lakói a fesztivál ideje alatt nem bírtak pihenni. A IV. kerület e mellett az idei Sziget ideje alatt igazságügyi szakértővel zajszint-méréseket végeztetett, amelyek szerint a rendezvény időnként túllépte a határértékeket. Ezután az eredetileg 2006-os rendezvényre beadott keresetet az önkormányzat az idei fesztiválra is kiterjesztette.



Újpesten itt mérték a hengerőt (Fotó: FN)


Jövőre már megszünhet

Újpest zajvédelmi rendelete éjjel tíz óra és reggel hat között 40 decibeles határértéket szab meg lakóövezetben. Keresetében a polgármesteri hivatal most azt kéri, hogy ez vonatkozzon a Sziget idejére is, tehát este tíz után ne tartsanak zenei produkciókat a fesztiválon. Gerendai Károly főszervező szerint mindezzel tudatosan próbálják ellehetetleníteni a fesztivált.

Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Tudósítóra!

Gerendai Károlyék az Újpesten, a Hajógyári Sziget területéhez közel tartott sajtótájékoztatón megmérték a kedd délelőtti zajszintet, ami ekkor is túllépte a kerületi határértéket. A főszervező egyébként hozzátette, hogy 1998 óta 100 millió forintot fordítottak hangszigetelésre.

2002-ben már a 10. fesztivál évében újpesti polgármester birtokvédelmet kért a III. kerülettől, majd miután kérését elutasították perre vitte az ügyet. A perben azt állították, hogy függetlenül az előírt határértékektől a lakásokba beszűrődő zaj birtokháborítást követ el.

A pert a II.-III. Kerületi Bíróság folytatta le és a felperes IV. kerület keresetét elutasította. A Fővárosi Bíróság, mint másodfokú bíróság 2003. december 2-án helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét. A felperes IV. kerület jogerősen pervesztes lett.

Ezek után Derce Tamás polgármeter a 2006-os Sziget tárgyában indított pert. Ezúttal azonban már nem a Budapesti II.és III. Kerületi Bíróság, hanem a IV. kerületben működő Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság tárgyalja az ügyet.

Ha első fokon a pert elvesztené a Sziget, akkor a 2008-as fesztivált már nem lehetne megrendezni, hiszen akkor a felperes érdekeit kell szem előtt tartani a – várhatóan jövő augusztust követően megszülető – másodfokú döntésig.

Az ügyben már több tárgyalási nap is volt, a per decemberben folytatódik.


Egy újpesti lakótelepi lakó szerint nem lehetett pihenni a Sziget idején (Fotó: FN)



Hat százalékuk betitltatná


Idén október végén a Free Association Research közvéleménykutató cég egy 300 fős reprezentatív mintával kutatást készített a IV. kerületi lakosok körében. Az első kérdés arra volt kíváncsi, hogy a Sziget ideje alatt hányan tartózkodtak otthon. A megkérdezettek 87 százaléka otthon volt a Sziget alatt. Arra kérdésre, hogy mennyire zavarta őket nappal a Sziget 82 százalékuk azt válaszolta, hogy egyáltalán nem zavarta. Éjszaka pedig 62 százalékukat semennyire sem zavarta a rendezvény, és mindössze 7 százalékuk mondta, hogy nagyon zavarta a pihenését. Végül arra a kérdésre, hogy szerintük a hatóságoknak a jelenlegi formában meg kell-e akadályozni a Sziget megrendezését, a kérdezettek mindössze 6 százaléka mondta, hogy igen a fenmaradó 94 százalékuk pedig nem gondolja, hogy akár a jelenlegi formájában is gátolni kéne a Sziget megrendezését. Az újpesten tartott sajtótájékoztatón úgy tűnik, hogy a 6 százalékból jelentek meg ketten. A nyugdíjas pár elmondta, hogy számukra lehetetlenné teszi a fesztivál a pihenést, és szerintük az lenne a megoldás, ha elköltözne a Sziget valahová az Alföldre.



Mintha a Hortobágyon kellene felépíteni


Gerendai Károly a FigyelőNetnek cáfolta azokat az információkat, amelyek szerint azon gondolkodnak, hogy a fesztivált átköltöztetnék Csepelre. Szerinte a rendezvény a Hajógyári-szigetre lett kitalálva. A főszervező elismerte, hogy valóban megvizsgálták már annak a lehetőségét, hogy Csepelre költözzenek. Körülnéztek, és egyetlen olyan szabad helyszínt találtak, amely alkalmas lenne számukra. Itt azonban nincs infrastruktúra, nem lehet rendesen levédeni, és a Csepelen élőket ugyanúgy zavarhatná a hangos zene. „Ez olyan, mintha a Hortobágyon kellene felépíteni a teljes Szigetet.” ¬– mondta Gerendai.


A többi kerület panaszát a Sziget sokkal jobban tudta kezelni, Angyalföld panaszával kapcsolatban sokkal jobban sikerült megtalálni a hangot, mert ők csak azt kérték, hogy legyenek halkabbak. A főszervező szerint itt elsősorban a Marina-partról van szó, amely időközben épült ki. Az itt lakókat leginkább a metálszínpad zavarhatja, így Gerendai szerint jövőre valószínűleg itt is befejeződnek a koncertek este 11-kor, akár a többi szabadtéri színpadon. Angyalföld emellett azt szerette volna, hogy hangszigetelő falakat építsenek ki, de ez a beruházás a Sziget szervezői szerint több százmillió forintot jelentene, amit ők nem tudnának vállalni. Ez ráadásul nem is oldaná meg a problémát, mert a hang átmenne a fal felett.

“Eszünk ágában sincs megszüntetni”

Derce Tamás, a kerület polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy “eszükben sincs” megszüntetni, csak azt kérték a bíróságtól, hogy 10 óra után ne folytatódjon zenélés a Szigeten. Úgy véli, mindenkinek joga van pihenni, arra viszont senkinek sincs joga, hogy mást pihenésében zavarjon.


Kiemelte, hogy nemcsak a kerület által meghatározott maximális decibelértéket lépi túl a fesztivál zajszintje, hanem a szabálysértési kódexben meghatározott értéket is, ami 45 decibel. Az átlag 57-58, de van olyan hely, ahol 63-64 decibelt is mértek.


A polgármester hangsúlyozta: a bíróság nem a kerület rendelete alapján fog dönteni, hanem a szabálysértési kódex, valamint a polgári törvénykönyv birtokháborítás nevű jogintézménye alapján. A Sziget szervezőinek sajtótájékoztatójára reagálva megjegyezte: nem tudja, hogy a polgári perrendtartás lehetővé teszi-e a bíróság ily módon való befolyásolását.

Címkék: Magazin