Brazília rendezi a focivébét

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága zürichi ülésén úgy döntött, hogy az egyetlen kandidáló, Brazília rendezheti a 2014-es labdarúgó-világbajnokságot. A dél-amerikai országra komoly feladatok várnak, ha sikeres tornát akarnak rendezni.

A férfi vb-vel kapcsolatban nem tartogatott izgalmakat a FIFA döntése: a hétfőn megszüntetett rotációs rendszernek köszönhetően már évekkel ezelőtt biztossá vált, hogy Dél-Amerikában kerül sor a sportág csúcseseményére 2014-ben, ráadásul a kontinens országai 2003-ban megegyeztek abban is, hogy Brazília adjon otthont az eseménynek. A végrehajtó bizottság döntött a 2011-es női világbajnokság rendezéséről is: a jogot Németország nyerte el Kanadával szemben.

Egyszer már sikerült

A labdarúgás egyik nagyhatalma 1950-ben már rendezett világbajnokságot, akkor a seleaco 2-1-re kikapott az utolsó meccsén Uruguayjal szemben, és ezzel lecsúszott az aranyéremről. Az akkori tornára felépítették a legendás Maracana Stadion Rio de Janiero egyik külvárosában, ami éveken keresztül 220 ezres kapacitásával a legnagyobb közé tartozott.


A Maracana a Pán-amerikai Játékoko megnyitóján (Galéria)


A brazilok egy ideje már készülhetnek a rendezői szerepre, amely jelen állás szerint komoly kihívást jelent majd a számukra. Brazíliában ugyanis jelenleg egyetlen vb-mérkőzésre alkalmas stadion sincs. Jellemző, hogy a Pánamerikai Játékokra 150 millió eurónak megfelelő összegért felújított “nemzeti aréna”, a Maracana a jelentős beruházás ellenére sem került a FIFA számára is elfogadható állapotba.

A brazil küldöttség tagjai (Luiz Inacio Lula de Silva, az ország elnöke, Dunga, a válogatott szövetségi kapitánya, illetve az 1994-es világbajnok csapat sztárja, Romario, valamint Paulo Coelho író) is egybehangzóan állítják, hogy az ország felkészült egy nagyszabású esemény megrendezésére, de Brazíliában is egyre több a kritikus hang.

Korrupcióveszély

A legendás Socrates és a világbajnok Tostao a korrupciótól tart. „Csak akkor tudnék maradéktalanul örülni, ha sikerülne tiszta tornát rendeznünk” – nyilatkozta Socrates. A 80-as évek kiemelkedő tudású játékosa nem a levegőbe beszélt.

Júliusban az eredetileg tervezett büdzsé közel tízszereséért rendezte meg Rio de Janeiro a Pán-amerikai Játékokat. Senki nem tudja, hogy mire kellett ennyi pénz, és az sem világos, hogy mi történt azzal a 140 millió euróval, amit a metróhálózat kibővítésére és a Guanabara-öböl megtisztítására különítettek el. A két beígért projektből ugyanis semmi nem lett. Ezek az összegek pedig csak a töredékét jelentik a 2014-es vébé tervezett 8 milliárd eurós költségeinek.

“Ott leszünk a négy között”

A sportág iránt óriási a lelkesedés az országban, de ha valami csoda folytán a házigazda hamar kiesne, akkor bajban lehetnek a szervezők. A brazil rajongókat ugyanis egyáltalán nem hozza lázba a többi csapat, ők a kedvenceiknek akarnak szurkolni. „Ha kiesünk a negyeddöntőben, akkor vége a vébének” – mondta Socrates, aki jelenleg gyermekorvosként dolgozik Sao Paulóban. Emiatt azonban nem aggódik az egykori zseniális játékos: „Gondoskodni fognak arról, hogy a csapat ne búcsúzzon el idő előtt. Dél-Korea 2002-ben az elődöntőig jutott” – tette hozzá a selecao egykori csapatkapitánya.

Az időjárással is meggyűlhet a baja a szurkolóknak és a focistáknak. A kontinens-méretű országban jelentős részében júniusban trópusi a meleg, délen viszont télies az időjárás. A hatalmas távolságok leküzdése érdekében elsősorban a légi közlekedést kellene sürgősen modernizálni. Jelenleg katasztrofális állapotok uralkodnak, az elmúlt egy évben két súlyos repülőgép-szerencsétlenség összesen 300 halálos áldozatot követelt.

Apró siker

A Pán-amerikai Játékok mindenesetre megmutatták, hogy egy ilyen nagyszabású eseményen is tudják garantálni a látogatók biztonságát. A brazil hatóságok fegyverszünetet kötöttek a különböző bűnözői csoportokkal, és az egyik legveszélyesebb dél-amerikai város, a játékok idejére csöndes maradt.

Címkék: foci