Hegyi Gyula bezáratná a strasbourgi EP-épületet

Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti (EP) képviselő szerint be kellene zárni az EP strasbourgi épülettömbjeit, mert a napokban nyilvánosságra került felmérésből kiderült, hogy az épület a korábbi feltételezésekhez képest sokkal több azbesztet tartalmaz.

Mint a képviselő az MTI-hez hétfőn eljuttatott nyilatkozatában írta, az EP vezetése azonnali, részletesebb felmérést írt elő. Az azbesztet közben folyamatosan távolítják el a strasbourgi épületből, ahol a parlament havonta csupán három és fél napot ülésezik.

Hegyi Gyula szerint a részletes tanulmány eredményeinek megismeréséig le kell állítani a strasburgi üléseket, majd a felújítás idejére be kell zárni az épületet. Ezáltal – hangsúlyozta – nem veszélyeztetnék a dolgozók egészségét, valamint rengeteg pénzt és energiát is megtakarítanának. A több ezer alkalmazott és képviselő Brüsszel és Strasbourg közötti havi utazásai évente 50 milliárd forintnak megfelelő összegbe kerülnek az európai adófizetőknek.

Kitért arra is, hogy az Európai Bizottság brüsszeli központját, a Berlaymont palotát szintén mentesíteni kellett a rákkeltő azbeszttől. Az épületet 1991-ben ürítették ki, és a tervezett öt év helyett 13 év alatt tették egészségre ártalmatlanná. Az azbeszt okozta egészségkárosodás miatt 35 uniós alkalmazott indított pert, a pert kezdeményezők közül 18-an időközben meghaltak.

Címkék: zöld