Futball-vb: szabad a (házi)gazda

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága hétfőn egyhangúlag vetette el a rótáció elvét, vagyis azt, hogy mindig egy másik kontinens adjon otthont a sportág csúcseseményének, a világbajnokságnak.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu

A FIFA végrehajtó bizottsága egyhangúlag vetette el – a korábban remek ötletnek vélt – rotáció elvét. A döntést Csung Mong-jun FIFA-alelnök jelentette be, hozzátéve azt is, hogy a 2018-as labdarúgó-világbajnokság vendéglátó szerepkörére szabad a gazda.

Kizárólag afrikai és dél-amerikai szövetségek pályázhataitól tekintenek el, merthogy 2010-ben a Dél-afrikai Köztársaság, 2014-ben – mint egyedüli kandidáló – pedig Brazília lesz a rendező. Utóbbi még csak elvben, a végső döntésre kedden Zürichben kerül majd sor.

Egyébként éppen ez a két ország volt a haszonélvezője a rotációnak. Ugyanakkor az előkészületek sem Dél-Afrikában, sem pedig Brazíliában nem mennek flottul (például az ötszörös győztes hazájában sem lelhető fel világbajnoki mérkőzésre alkalmas stadion), s ez nyilván jelentősen befolyásolta a végrehajtó bizottságot a mostani döntés meghozatalában.

Még a FIFA trinidadi alelnöke, Jack Warner és az amerikai végrehajtó testület tagja, Chuck Blazer is igennel szavazott a rotáció eltörlésére, holott aszerint a 2018-as vb a CONCACAF valamely tagállamának dukált volna. Több ország, köztük Kína, Oroszország és Anglia már jelezte, hogy szívesen megrendezné a 11 év múlva esedékes vb-t.

Döntés kedden



Kedden dönt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága a 2014-es férfi és a 2011-es női világbajnokság rendezőjéről. A 2014-es vb-re csak Brazília kandidál, a 2011-es női seregszemle rendezésére pedig Németország és Kanada nyújtott be pályázatot.

Címkék: foci