Menjek vagy maradjak – Basszerosok vagy Gladiátor

Október utolsó hétvégéjén koncertezik a magyar alternatív zene két legeredetibb dívája, a két Bori, Rutkai és Péterfy. Lesz Hólyagcirkusz-fesztivál, indiai est, Muzsikás és basszusgitár hangverseny. A tévében a Hair és a Gladiátor. Programajánló.

Több különleges produkciót időzítettek e hétvégére a szervezők: a zene legmélyebb bugyraiba invtálnak a basszusgitár-hangverseny előadói, nem mindennapi koncertet ad India egyik legismertebb zenésze, a Muzsikás Jandó Jenővel lép fel, a Hólyagcirkusz fesztivál keretében ünnepli magát.
A tévéműsorok között is találtunk újra néhány csemegét, például a Gladiátor című sokszoros Oscáros filmet.


Kérdés: menjek vagy maradjak?


Menjek…

péntek, október 26.

… basszusgitárestre a Millenárisba

A mélység birodalma című esten a zene hangzásának legmélyebb tartományaiban játszik három nemzetközi hírű muzsikus. Az amerikai Michael Manring elektromos basszusgitárjain, a német Ralf Gauck akusztikus basszusgitáron játszik. A hazai mélyhangokat pedig Szabó Sándor prezentálja mélyre hangolt bariton akusztikus és bundnélküli gitárjaival, valamint egy hatalmas ősi kínai citerával, a guzhenggel.



Michael Manring




A koncert nem kizárólag hazánkban, hanem világszerte is egyedülálló kezdeményezés. A megszólaló hangszerek ebben a formációban – két basszusgitár, egy bariton gitár – először lesznek hallhatók. A három basszert egyedi játéktechnikájuk mellett a csak rájuk jellemző zenei nyelv tette nemzetközi szinten is ismertté. A koncert során ezek az egymástól eltérő zenei kultúrák és játékmódok olvadnak össze egy semmihez sem hasonlítható közös zenei nyelvvé.

… Specko Jedno-koncertre a Gödörbe

A Specko Jedno együttes a ”megszólalásig” hasonlít egy bárzenekarra, az énekesnőt, Rutkai Borit pedig úton útfélen le-sanzonosítják. A helyzet a zenekar honlapja szerint ennél bonyolultabb: „morális-rocky, szakrális-induló, death-románc, bigott-tangó, deklarált-funky, bukott-sláger, metál-mulatós, mese-punk, delírium-discó, metafizikus-gyerekdal, fitness-ballada (stb.) alkotják a repertoárt.”



Rutkai Bori




Az énekesnő bevallottan egy igazi énekesnő-imitátor. Munkásságával folyamatos és reménytelen harcot vív a szerelmes dalok sztereotípiái ellen. De m i az a Specko Jedno? A szorgalmas újságíró ennek is utána tud járni a honlapon. E szerint az együttes neve a „Nekem ez SECKO JEDNO!” csehszlovák származású, magyar közmondásból keletkezett, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy Valakinek, már minden mindegy. A vidám alter-sanzon koncert előtt a Zokogó Majom együttes, utána DJ Laura szolgáltatja a csendűzést.


—-Szombat: Péterfy Bori, Muzsikás, Amjad Ali Khan—-



szombat, október 27.

… Péterfy Bori-lemezbemutatóra az A38 Hajóra

Az A38 Hajó szombat estére két koncertet szervezett. Egyik sem akármi. Héttől a német jazz egyik legnagyobb alakja, a szaxofonos Christof Lauer lép fel a Dresch Quartet társaságában. A fúzió nem véletlen: Lauer zenei felfogása, csipetnyi avantgardizmussal vegyített posztbop-játéka, a világzenéhez való kötődése nagyon hasonlóvá teszi őt Dresch Mihályhoz. A két szaxofon-bőgő-cimbalom-dob kvintett rendhagyó koncertje különleges élményt ígér.



Péterfy Bori




Este tizenegykor az osztódással szaporodó Amorf Ördögök egyik utóprojektje, az énekesnő Péterfy Bori mutatja be a most megjelent lemezét a korábbi zenésztársaiból verbuvált Love Band segítségével. A dalokat a volt anyazenekar alapítói (Tövisházi Ambrus és Tariska Szabolcs), valamint a Kispál és a Borz, illetve a Kiscsillag zenekarok szövegíró-frontember-gitárosa, Lovasi András szerezte. A Love Band tagjai csuklóból, erőlködés nélkül játszanak diszkót, ős-beatzenét, militáns rockot, mutáns reggae-t és pszichedelikus popot. Bori pedig lazán cserélgeti a szerpeit: sokszor ellenálhatatlan dizőz, néha vérszívó vámpír, máskor meg érzékeny, friss szerelmes tinilány. Mindez mégsem kiszámítható színésznői rutinból jön: lemezen és koncertszínpadon ő igazi popdíva.


… Muzsikás-koncertre a Millenárisra

Allegro Barbaro – Bartók Béla zongoramuzsikája és a népzene címmel ad koncertet a Muzsikás együttes és Jandó Jenő. A koncert célja, hogy Bartók zenéjét közelebb vigyék a népzene kedvelőihez, a népzenét pedig a Bartók muzsikája iránt elkötelezettekhez. Az együttessel fellép Petrás Mária mondvai csángó énekes is.



Muzsikás




… indiai estre Amjad Ali Khannal


Amjad Ali Khan nevét valószínűleg mindazok ismerik, akik 4-5 indiai zenészt meg tudnak nevezni. Különleges lehetőség, hogy napjaink egyik legjelentősebb indiai zenészét láthatjuk vendégül, hallgathatjuk meg. Hangszerével, a saroddal megőrzője és megújítója is a több ezer éves szakrális indiai zenének.




Amjad Ali Khan




A sarod Amjad Ali Khan kezében nem egyszerű hangszer, hanem az évezredes indiai zenei tradíció méltó bemutatója. Hat éves korában adta első koncertjét ezen az ősi indiai húros-hangszeren, amely az indiai klasszikus zene új fejezetének kezdete lett. Apja, Haafiz Ali Khan, a Gwalior uralkodói ház udvari zenészének nevelése által Amjad Ali Khan immár a hatodik zenészgenerációt képviseli az ún. Senia Bangash zenei iskolában.


—-Vasárnap: Hólyagcirkusz, Hobó—-



vasárnap, október 28.


… Hólyagcirkusz-fesztiválra a Merlin Színházba


A tíz éves Hólyagcirkusz Társulat ünnepi fesztivállal ünnepel, amelynek keretében láthatjuk a műsoron levő összes darabjukat. A hivatalos körökben itthon és külföldön egyaránt rétegszínházként aposztrofált alakulat döbbenetes következetességgel tartja távol magát a mainstream minden formájától, és afféle leírhatatlan ellenkultúraként, a művészi kudarcélmény felfokozott színpadi analizálásával, egyre szélesebb közönség előtt mutat fel valami maradandót a zenebohócok esetlen világából.




Hólyagcirkusz




Vasárnap héttől bemutatják a Csődcsicsergőt, majd a Weiner-Szász kamaraszimfónikusok tagjaiból alakult vonós kvintett ad koncertet, ahol olyan szerzőktől adnak elő majd darabokat, amelyek konkrét szerepet játszottak több Hólyagcirkusz előadás létrejöttében. Így Schubert, Csajkovszkij, Mozart, vagy Sztravinszkij műveit. Az estét a nagymúltú etno-jazzt játszó Tin-Tin Quintet zárja, a trombitás Fekete Kovács Kornéllal kiegészülve.

… Hobó-koncertre a Gödörbe

Van itt nekünk ez az öregedő blueser, bizonyos Földes László. Az ő dalain nőttek fel azok, akiknek a fiai most elmehetnek megnézni, mit ettek apáik – a gyakorlatilag éneklésre való hang nélkül éneklő – zenészen. Miért van az, hogy a nyolcvanas és kilencvenes években megkerülhetetlen volt minden, amit Hobó csinált.



Hobó




Legyen az József Attila est, Ginsberg-lemez, vagy egyszerű Hobó Blues Band koncert. A HBB már nem olyan aktív és nem is olyan alapvetés mint akkor, de azért érdemes odafigyelni, mire készül a „Szelep a világ fenekén”.


—-Mozi, tárlat, tévé—-


… moziba

A Bourne-ultimátum, Dolina (Az érsek látogatása), Halloween, Prágai történet, Rántotthús, Sicko: október utolsó bemutatóhetének filmjein nincs miért mosolyogni. Nem azért fordulnak komolyabbra, merthogy a műfajuk olyan, hanem mert mindegyik az életünk – így-vagy úgy, de – sötétebb vizeire evez. Lett légyen szó horrorról, avagy „hagyományos” családi drámáról.



Rántott hús



bővebben>>


… kiállításra

Remake

A Kiscelli Múzeumban péntektől láthatók Nemes Csaba animációs filmjei, amelyek a múlt őszi zavargásokat idézik fel a modern képzőművészet eszközeivel. Tankelkötés, lovas rendőrök, a tévészékház ostroma rajzfilmen.





bővebben>>


péntek, október 26.
Duna tv, 22:15

Young Adam

Egy szénszállító hajón dolgozik éppen a fiatal csavargó, Joe (Ewan McGregor), amikor társaival fiatal nő holttestére bukkannak a tengerben.






A rendőrségi nyomozás eredményeként elfogják a feltételezett elkövetőt, hamarosan azonban kiderül, hogy Joe többet tud az áldozatról, mint amennyit bevall a hatóságoknak. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Joe viszonyt kezd munkaadója feleségével, Ellával (Tilda Swinton).

szombat, október 27.
Tv2, 21:20

Gladiátor

Ridley Scott öt Oscart és számos más díjat nyert grandiózus történelmi filmje igazi szombat esti csemege. Marcus Aurélius utolsó hódító hadjáratának utolsó csatája után nem fiára, hanem Maximusra (Russell Crowe) szeretné hagyni a kormányzóságot.






A császárt azonban megöli saját fia, Commodus, és ő kerül hatalomra. Első parancsaival halálba küldi vetélytársát, és annak családját. A hadvezér megmenekül, de családján már nem tud segíteni. Maximus rabszolgasorba kerül, és egy távoli provinciában gladiátorként tengeti napjait, és szeretné megbosszulni szerettei halálát. Gladiátorként ez nem könnyű, de egy nap Rómába kerül, a harci játékokra …

vasárnap, október 28.
Tv2, 23:05

Hair

A hippivilág, a szabadság, a tánc, a dal és az LSD, valamint a vietnámi háború koráról szóló alapművet újra és újra szívesen nézzük meg. Egy vidéki srác megkapja a behívóját, és a sorozásra New Yorkba utazik. Aztán meglát egy gyönyörű lányt lóháton, akibe talán beleszeretne, ha a legkisebb esélye is volna rá, hogy még egyszer találkozzanak.




Új barátai erről egészen másképpen vélekednek. A hippiknek semmi sem lehetetlen: az ő életüket más törvények irányítják, kizárólag olyanok, melyeket saját maguk hoztak. Berger, Claude, Sheila és a többiek története nem csak egy korszakról és egy generációnak szól: örök klasszikussá vált, a zenéjével együtt.

Címkék: Magazin