Greenpeace: létezik megoldás a klímaváltozás legyőzésére

Hazánkban a globális átlagnál akár 1,4-szer erősebben következhet be éghajlatváltozás – véli a Greenpeace. A társaság legújabb tanulmányában arra ad megoldást, hogyan ne kerüljön minden egyes magyarnak mindez akár a többszörösébe a katasztrófavédelemben, az egészségügyben és az agrár-segélyekben kifizetve az adófizetők pénzéből.

Sajtótájékoztatóval egybekötött konferencián a Greenpeace Magyarország Egyesület bemutatta az “Energiaforradalom: A fenntartható energiagazdálkodás lehetőségei Magyarországon a 21. században” című tanulmányát.

A jelentés globális rendszerben, regionális alapokon helyi megoldási lehetőségeket mutat az éghajlatváltozás egyes kihívásaira. A legtöbb fórumon a globális felmelegedés várható szörnyű következményeiről folynak az értekezések, a most bemutatott tanulmány inkább a lehetséges kiutakra és megoldásokra fókuszál.

A Magyarországról szóló elemzés az “Energiaforradalom az európai OECD országok számára” című tanulmányra is épít, amely 2007 januári bemutatója után ma már a legfontosabb energia-forgatókönyvek között tartják számon. E tanulmány szerint ahhoz, hogy a globális szén-dioxid-kibocsátást az évszázad közepéig a felére mérsékeljük a fejlett ipari országok kibocsátását 2020-ig minimum 30 százalékkal, 2050-ig pedig legalább 80 százalékkal szükséges csökkenteni az 1990-es szinthez képest ahhoz.

Ennek lebontásaként született meg az OECD-EU tanulmány, ami leírja, hogy a benne vázolt ambiciózus célok eléréséhez milyen erőfeszítéseket kell megtenni nemzeti szinten is.

Címkék: zöld