Hamiltont már nem érdekli a vb-cím

Lewis Hamilton sportszerű nyilatkozatot tett, melynek lényege, hogy a Forma-1-es vb-t második helyen záró brit pilóta nem akar a McLaren fellebbezése nyomán világbajnok lenni, azaz nem óhajt a zöld asztalnál Kimi Räikkönen elé kerülni.

Kapcsolódó linkek


forma1.lap.hu
sport.lap.hu

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a brazil futam után vizsgálatot indított annak gyanújával, hogy a Williams és a BMW autóiba nem megfelelő üzemanyagot – a külső hőmérsékletnél tíz fokkal hidegebb benzint – töltöttek a Brazil Nagydíjon, aztán úgy döntött, hogy nem szankcionálja a két csapatot. Ugyanakkor a McLaren fellebbezést nyújtott be, s a két érintett csapat sorsa akár a világbajnoki címet is befolyásolhatja.

Rosberg (Williams) negyedik, Kubica (BMW) ötödik, Heidfeld (BMW) pedig hatodik volt a futamon, mögöttük ért célba Lewis Hamilton, aki ha előrébb kerülne, világbajnok lenne. A FIA szóvivője egyébként tisztázta, ha utóbb el is marasztalják a csapatokat, az nem vonja szükségszerűen maga után a BMW- és Williams-pilóták kizárását.

Ezen a ponton szólalt meg Hamilton, aki nagyon sportszerűen kifejtette: nem akar a zöld asztalnál vb-győztes lenni. „Ha hibáztak, hát hibáztak, én a pályán akartam megnyerni a vb-t, nem akarok úgy győzni, hogy előlem kizárnak egyeseket. Amúgy sem hiszem, hogy ez történne” – mondta a brit újonc. „Kimi Räikkönen fantasztikus munkát végzett az utolsó két futamon. Győzött Brazíliában, ezzel megnyerte a trófeát, kegyetlen dolog lenne utólag elvenni tőle, és nem is lenne valami sportszerű. Megértem a csapatom fellebbezését, a McLaren csak be akarja bizonyítani az igazát, s jó indokkal teszi mindezt, de számomra, mint pilótának, vége van a vb-nek” – tette hozzá.


A pályán elszánt, a pályán kívül sportszerû (MTI/EPA)



Hamilton és csapattársa, Fernando Alonso véleménye az idény során kevés dologban egyezett (ha egyáltalán…), a két mclarenes most azonban abban egyetért, hogy „nem lenne sportszerű” Räikönnentől egy zöld asztal mellett hozott döntéssel elvenni a pályán elnyert vb-címet. „Kimi megérdemelte a bajnokságot. Ha neked több pontod van, mint a riválisaidnak, rászolgáltál a sikerre. Olyan ez, akár a futball, az nyer, aki több gólt lő. Räikkönen hat futamot nyert meg, Lewis és én négyet-négyet. Nincs hát miről beszélni” – így a vb-harmadik Alonso.

A Nemzetközi Automobil Szövetség illetékes testülete egyébként később, egy egyelőre nem rögzített időpontban foglalkozik majd újra a Brazíliában történtekkel, s a McLaren-istálló fellebbezésével.

Címkék: autó-motor