BL: győzelmi kényszerben a Lyon

Több csapat is óriási lépést tehet a legjobb 16 felé a Bajnokok Ligájában, ha a keddi harmadik mérkőzését is megnyeri. Az Arsenal és a Manchester United győzelemmel hangolt a nemzetközi kupaszereplésre, a Barcelona viszont meglepetésre kikapott a Villarealtől. Henryék a BL-ben javíthatnak.

Veretlenek csatája

A Barcelona együttese a hétvégén sima vereséget szenvedett a Villareal otthonában, és ezzel a bajnokságban elvesztette a második helyét a tabellán. A katalán sztárcsapat kulcsjátékosai a múlt héten a válogatottjukban szerepeltek, így érthető volt, hogy szombaton fáradtan mozogtak a pályán. Sok idejük a pihenésre nincsen Messiéknek, hiszen kedden a Bajnokok Ligájában a csoport másik veretlen együtteséhez, a Glasgow Rangershez látogatnak.

A Rangers a Lyon és a Stuttgart skalpjának a begyűjtése után a katalánokra feni a fogát, ami azonban nem ígérkezik könnyű feladatnak. Még akkor sem, ha Frank Rijkaard nem számíthat a Villareal elleni összecsapáson lesérülő Decóra. A portugálra az első hírek szerint öthetes kihagyás vár. A holland mesternek a középpályáson kívül Yaya Toure, Gianluca Zambrotta, Rafael Marquez és Samuel Eto’o pótlását kell megoldania.


Rangers-öröm (Getty)


Csökkentették Dida büntetését

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fellebbviteli bizottsága kettőről egyre csökkentette Didának, az AC Milan kapusának eltiltását. A brazil hálóőrnek azért kell kihagynia egy találkozót, mert a Celtic Glasgow elleni, idegenbeli Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés 90. percében egy pályára futó néző “barátian” megpaskolta az arcát, mire ő előbb üldözőbe vette “támadóját”, majd miután látta, hogy nem éri utol, szimulálva összeesett és hordágyon vitette le magát a pályáról. Dida így nem játszhat a Sahtar Doneck elleni szerdai BL-meccsen, de a következő fordulóban már őrizheti az AC Milan kapuját. A fegyelmi testület határozata szerint automatikusan életbe lép a második eltiltás, ha a kapus egy éven belül hasonló súlyú vétket követ el.

A skótok főpróbája remekül sikerült, hiszen könnyedén 3-0-ra elpáholták a nagy rivális Celticet a hétvégi rangadón. A Rangers góljairól a spanyol Nacho Novo és Barry Ferguson gondoskodott. “Remek meccset játszottunk szombaton, mindenki önbizalommal telve várja a Barcelona látogatását. Az hiszem nem kell megijednünk egy ilyen nagy csapattól, az eddigi BL-eredményeink magukért beszélnek” – nyilatkozta Charlie Adam, a Rangers középpályása. A skótok a Stuttgartot idegenben 2-0-ra verték, a Lyont pedig hazai pályán intézték el 3-0-val.

A csoport másik meccsén ez a két csapat találkozik Németországban. A francia illetve a német bajnokot a katalánok is elverték, így mindkét csapatnak három pontot kell szereznie, hogy ne veszítse szem elől a továbbjutást érő első két helyet. Mi a franciákra tippelnénk, hiszen a VfB hihetetlen gyengén szerepel az utóbbi hetekben, a Bundesliga legutóbbi fordulójában a Hamburgtól kapott egy négyest, míg a Lyon a Monacót verte szombaton a Ligue 1-ben.

Elléphet a két esélyes

Az egyik legsimább csoportnak ígérkezett a sorsolás után az F jelű, ahol a Manchester United és az AS Roma mellett a Sporting és a Dinamo Kijev kapott helyet. Az eddigi két forduló a papírformát igazolta, az angol bajnok hárompontos előnnyel vezeti a kvartettet miután a második játéknapon legyőzte Francesco Tottiékat. A Manchester kedden a négyes utolsó helyén, pont nélkül szerénykedő Kijevhez látogat, és egy esetleges győzelemmel komoly lépést tehetne a 16 közé kerülés felé.

Sir Alex Fergusonnak a csapata az utóbbi két mérkőzésén nyolc gólt szerzett, még úgy is, hogy a középpályán számos alapember hiányzik. Hargreaves, Fletcher és Carrick is sérült, a csatársorban pedig Louis Saha kiesése okoz gondot a skót mesternek. A MU egyik belső védője, Nemanja Vidic sem százszázalékos, így kérdéses, hogy kedden este vállalja e a játékot. A BL-mérkőzés keretébe mindenesetre jelölte Ferguson.


Kirobbanó formában Rooney (AP)


Az ukránoknak mindenképpen pontot kell szerezniük, ha a 2000/2001-es kiírás után ismét tovább akarnak lépni a csoportból. Az első körben az AS Romától elszenvedett vereségük Anatolij Demanyenko állásába került, de a helyére leszerződtetett Szabó Józseffel a kispadon is kikapott a Kijev. Az ukránok ellen szól az is, hogy utoljára hazai pályán 2004-ben nyertek a BL-ben.

Az AS Roma és a Sporting kedden majd november 7-én csap össze, és amelyik csapat több pontot szerez a két meccsen, az jut tovább a csoportból az angol bajnok mögött. A rómaiakra fogadnánk a jóval erősebb játékos keret és a nagyobb nemzetközi tapasztalat miatt. A Manchestertől mind a két együttes 1-0-ra kapott ki, a Kijev eddigi egyetlen BL-találatát viszont a portugálok ellen szerezte.

Folytatódik a török csoda?

A G jelű négyesben érdekelt Internazionale mellett a PSV, a CSZKA Moszkva és a Fenerbahce. Bizonyára kevesen hitték volna, hogy az utóbbi csapat vezeti négy ponttal a csoportot két játéknap után. A törökök a nyitókörben az olasz bajnokot intézték el, majd Moszkvában játszották 2-2-es döntetlent. Kedden este az Intertől vereséget szenvedő, az CSZKA-t viszont elpáholó PSV Eindhoven következik. A holland együttes az olaszok mellett kiemelkedik a csoportból, és a jelenlegi állás ellenére óriási meglepetés lenne, ha nem jutnának a 16 közé.

Ronald Koeman csapata egy esetleges győzelemmel át is vehetné a vezetést a kvartettben, feltéve persze, ha az Inter nem gyűjti be a három pontot Moszkvában. Az olaszok az utóbbi a gyenge rajt után az utóbbi hetekben összeszedték magukat. Élre álltak az olasz bajnokságban, a BL-ben pedig sima meccsen fektették kétvállra hazai pályán a PSV-t. A védelem a sérülések és eltiltások miatt továbbra sem a legbiztosabb, de amíg elől Zlatan Ibrahimovic ilyen formában játszik, nehéz a Roberto Mancini csapatát megállítani.


Carvalho visszatérhet (AP)


Az oroszok abban bízhatnak, hogy közel egy éves kényszerű szünet után kedden visszatérhet a csapat brazil irányítója. Daniel Carvalho egy súlyos térdsérülés miatt volt hosszú hónapokon keresztül harcképtelen. Nem épült viszont még fel az oroszok elsőszámú portása, Akinfejev, aki áprilisban szenvedett térdszalag-szakadást.

A CSZKA trénere számára sorsdöntő lehet a kedd esti összecsapás. A bajnokságban csak a csalódást keltő negyedik helyen álló együttes kispadján ülő Valerij Gazzajevet minden bizonnyal elküldik, ha hazai pályán nem szereznek három pontot az Inter ellen.

Menetel tovább az Arsenal?

A Premier League-ben és a Bajnokok Ligájában az idei szezonban még nem talált legyőzőre Arsene Wenger csapata, és óriási meglepetés lenne, ha ez a remek sorozat hazai pályán éppen a Slavia Praha ellen szakadna meg. Az Arsenal a hétvégén a Bolton ellen győztek Kolo Touré illetve Tomas Rosicky góljaival, és egy meccsel kevesebbet játszva is két ponttal előzik meg a tabellán a címvédő Manchester Unitedot.

A cseh csapatok ellen jól megy az Ágyúsoknak, az idei szezonban idegenben és az Emirates Stadionban is legyőzték a Sparta Prahát a BL-selejtezők harmadik körében. A Slaviának nem is a csoport toronymagas esélyese, az Arsenal ellen kell nyernie. Feltehetően elég lesz, ha másodszorra is elverik a Steaua Bucurestit, hogy megszerezzék az UEFA-kupás szereplést érő harmadik helyet a csoportban.


Ramosék otthon tartanák a három pontot a Steaua ellen (AP)


A második – és egyben továbbjutást – érő hely elérésére csekélyek az esélyeik, hiszen a Sevilla a papírforma alapján sokkal kedvezőbb helyzetben van. Juande Ramos csapata a hétvégén hosszú után ismét győzni tudott, és a román csapat ellen is hasonló eredményben bízik.

Az UEFA-kupa legutóbbi két kiírásának a győztese hazai pályán, Frederic Kanoutéval a kezdőben fogadja a Steauát. A mali csatár a szombati Levante elleni bajnokin kisebb ágyéksérülés miatt nem játszott, de klubjának a közlése szerint a keddi mérkőzésen már bevethető állapotban lesz. Arouna Koune, Duda, Daniel Alves és Khalid Boulahrouz is felépült a sérüléséből, Enzo Maresca és Julien Escude viszont biztosan nem fog pályára lépni kedd este.

—-A keddi program—-

Bajnokok Ligája, csoportkör, 3. forduló
E csoport:
VfB Stuttgart (német)-Olympique Lyon (francia) 20:45 ó
Glasgow Rangers (skót)-FC Barcelona (spanyol) 20:45 ó (Viasat3)

Az állás:
1. FC Barcelona 6 pont (5-0)
2. Glasgow Rangers 6 (5-1)
3. VfB Stuttgart 0 (1-4)
4. Olympique Lyon 0 (0-6)

F csoport:
AS Roma (olasz)-Sporting Lisboa (portugál) 20:45 ó
Dinamo Kijev (ukrán)-Manchester United (angol) 20:45 ó

Az állás:
1. Manchester United 6 pont
2. AS Roma 3 (2-1)
3. Sporting Lisboa 3 (2-2)
4. Dinamo Kijev 0

G csoport:
CSZKA Moszkva (orosz)-Internazionale (olasz) 18:30 ó (Viasat3)
PSV Eindhoven (holland)-Fenerbahce (török) 20:45 ó

Az állás:
1. Fenerbahce 4 pont
2. Internazionale 3 (2-1)
3. PSV Eindhoven 3 (2-3)
4. CSZKA Moszkva 1

H csoport:
Arsenal (angol)-Slavia Praha (cseh) 20:45 ó
Sevilla (spanyol)-Steaua Bucuresti (román) 20:45 ó

Az állás:
1. Arsenal 6 pont
2-3. Slavia Praha és FC Sevilla 3-3 (4-5)
4. Steaua Bucuresti 0

Címkék: foci