Vége a múzeumok ingyenességének

Január 1-jétől megszűnik az állami múzeumok állandó kiállításainak ingyenessége – jelentette be csütörtökön Budai Bernadett kormányszóvivő. Ezután az Európai Gazdasági Térség (EGT) állampolgárait ugyanolyan kedvezmény illeti meg, mint a magyar állampolgárokat.

A Medgyessy-kormány által bevezetett ingyenes múzeumi belépők semmilyen kimutatható látogatószám-növekedést nem okoztak. A Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztálya a FigyelőNet koráábi érdeklődésére kifejtette, egy hatást tapasztaltak az intézménynél: amióta ingyen be lehet menni a múzeumba, ugrásszerűen megnőtt a WC-használat. A turisták ugyanis kihasználják, hogy nem kell belépőt fizetni, de nem a tárlatot, csak a toalettet látogatják meg. A múzeum nagy időszaki kiállításaira tódultak az érdeklődők, de az ingyenjegy-rendelkezés ezeket nem érinti.


Semmilyen hatása nem volt az ingyenességnek


Az állandó kiállítások ingyenessége az egyik oka, hogy az utóbbi időben átalakultak a múzeumhasználati szokások – tette hozzá az Iparművészeti Múzeum igazgatója. Takács Imre szerint sok helyen harsányan, nagy marketingkampánnyal megszervezik az időszaki kiállításokat, amelyek rengeteg látogatót és bevételt hoznak, ugyanakkor elhanyagolják a bevételt nem produkáló állandó kiállításokat. Pedig sokszor az állandó gyűjtemények lényegesen magasabb színvonalat képviselnek, mint a nagy dirrel-durral beharangozott időszaki kiállítások. Takács szerint egyébként is van valamilyen gyanús jellege az ingyenességnek: sokan úgy gondolják, ami ingyen van, nem is lehet értékes.

Az Iparművészetiben sem volt semmilyen kimutatható hatása a látogatószámra a 2004-es intézkedésnek. A Hadtörténeti Múzeumban szintén nem tapasztaltak semmilyen hatást.


Több új kedvezmény


Az új szabályok megszüntetik az állami múzeumok állandó kiállításaira vonatkozó díjmentességet, ugyanakkor több új kedvezmény bevezetésével célzottabb kedvezményrendszert alakítanak ki, és a kedvezményeket kiterjesztik az EGT tagállamok állampolgáraira is – mondta a szóvivő annak kapcsán, hogy a kabinet módosította a múzeumok látogatóit megillető kedvezmények szabályait.


Az EGT tagállamok állampolgárainak is ugyanaz a kedvezmény


Az új szabályozás szerint az állami múzeumok állandó kiállításaira a szervezett diákcsoportok ingyenesen mehetnek be, az időszaki kiállításokat 50 százalékos kedvezménnyel látogathatják. Megmarad a pedagógusok és a felsőoktatásban dolgozók 100 százalékos kedvezménye, a 62 és 70 év közöttiek pedig fél áron látogathatják az állandó kiállításokat. A gyermekek számára hatéves korig lesz ingyenes a belépés, akárcsak a fogyatékkal élőknek és kísérőiknek, valamint a 70 év felettieknek.

“Állami ünnepeken minden múzeum minden kiállítása ingyenesen lesz megtekinthető, továbbá a családok számára havonta egyszer, az egyes intézmények által választott hétvégi napon szintén ingyenes lesz a múzeumlátogatás” – ismertette Budai Bernadett.

A nemzetközi diákigazolványok használatáról szólva elmondta: a jövőben nem azok meglétéhez, hanem az életkorhoz kötik a kedvezményt, vagyis a 6 és 26 év közötti fiataloknak akkor is 50 százalékkal kevesebbet kell fizetni a belépésért, ha egyénileg látogatják az intézményeket.

Címkék: Magazin